Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Lidem rozdával smích a inteligentní humor plnými hrstmi, jeho životní peripetie však byly leckdy spíše k pláči. Hugo Haas na začátku devětatřicátého roku téměř v minutě poslední se svou manželkou Bibi opustil republiku a přes Francii prchali dál do světa. Pětitýdenního syna Ivana nemocného žloutenkou museli nechat ve vlasti, kde o něj pečovala manželka Hugova bratra. Se synem se Hugo a Bibi Haasovi setkali hned po válce. Bylo mu šest let.

„Mysleli jsme, že se zblázníme radostí, jak se nám líbil. Měli jsme dojem, že je to nejhezčí dítě na světě,“ vzpomínal na dojemné setkání v televizním dokumentu po letech Haas.

O synovi slavného českého herce, který se stihl celkem třikrát oženit, i jeho smutném životním konci, kdy trpěl cukrovkou a přišel o zrak, Bibi Haasová navýsost otevřeně a bez sentimentu promluvila v knize Aleše Fuchse Dlouhá svatební cesta. „Ivan začal pít. Když byl nějaký čas se mnou ve Vídni, nepil, ale jakmile se vrátil, pil znovu. S Margie pili oba. Aby mohl hodně pít, musel si kvůli cukrovce dávat silné dávky inzulínu, to ho zničilo,“ píše ve vzpomínkách manželka Huga Haase.

„Měl nemocné ledviny, chtěla jsem mu dát svou ledvinu, ale lékaři to nedoporučili, musel chodit na dialýzu. V ten osudný den přišlo na dialýzu jako obyčejně pět pacientů. Obsluhující personál nejprve popletl roztoky a pak zapnuli přístroje a lehkomyslně z místnosti odešli, samozřejmě proti zákazu. Červené světlo sice signalizovalo včas chybu a nebezpečí, ale nablízku nikdo nebyl. Křik pacientů nakonec zaslechli na chodbě, než se však podařilo někoho sehnat, bylo už všech pět v kómatu. Tři se ještě zachránili. Ivan a jedna paní, oba slepí a neschopní se orientovat, byli už mrtví. Stalo se to v New Yorku,“ popisuje ve vzpomínkách nejbolestivější životní kapitolu Bibi.

Ivan Haas zemřel v roce 1969 ve třiceti letech. Rok po svém otci Hugu Haasovi. Bibi Haasová přežila svého syna o čtyřicet let.

Reklama

Další články

Načítám