Hlavní obsah
Článek

Život blízko u pólů je v mnoha ohledech těžší než v oblastech s mírnějším klimatem. Ovšem tuhé zimy, dlouhá polární noc a chladnější počasí nemusí mít negativní vliv na vývoj mozku. Naopak mají vliv pozitivní, což prokazuje poslední výzkum Oxfordské univerzity. Čím dále lidé žijí od rovníku, tím mají větší mozky a větší oči.

Je to adaptace na chladné počasí s nedostatkem slunce a světla. Mozek má více šedé kůry mozkové, aby zvládal nepříznivé počasí produkující deprese. Velké oči lépe fungují v prostředí, které je půl roku zahaleno ve tmě a šeru. Oči i mozek musejí pracovat usilovněji, aby v prostředí se špatným osvětlením poskytovaly vysoké rozlišení při vidění.

Rozdíl ve velikosti mozku z mírného pásu a mozku z rovníkových tropů je až 200 mililitrů, což představuje rozdíl patnácti procent, u Skandinávců je rozdíl až 20 procent ve srovnání s lidmi žijícími na rovníku.

„Jak se pohybujete od rovníku, ubývá stále světla. Lidé se tak museli adaptovat a vyvinuly se jim větší oči. Jejich mozky také musejí být větší, aby dobře rozeznávaly a viděly prostředí, v němž žijí,“ tvrdí Eiluned Pearce z Oxfordské univerzity.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám