Hlavní obsah
Článek

Historicky asi nejslavnější česká sportovkyně Věra Čáslavská (73), která momentálně bojuje s nejnebezpečnější formou rakoviny slinivky břišní, promluvila poprvé po operaci, při kterém jí odstranili nádor. Sedminásobná olympijská vítězka leží na jednotce intenzivní péče a svým fanouškům vzkázala: „Cítím se dobře!“

Operaci podstoupila v pražském IKEMu na klinice transplantační chirurgie. Po zákroku mohla být z anesteziologického a resuscitačního oddělení (ARO) přeložena na JIPku. „Řekněte, že se cítím dobře a že se dávám pomalounku dohromady. Mám teď edukační hodiny,“ vzkázala Čáslavská Blesku přes sestřičku. Její hlas zněl energicky. Je poznat, že svůj boj nevzdává a do života má ohromnou chuť. Tu jí dodávají i její dvě děti Radka a Martin.

Při edukačních hodinách se pacienti po takovém vážném zákroku učí, jak jíst, co pít, jak se pohybovat a další omezení, které život bez části životně důležitého orgánu přináší. Následně jsou jim dodávány hormony a enzymy, které jim mají dodat to, co postižený orgán s částí odebrané tkáně již nemůže.

Odstranění nádoru je jediný léčebný přístup, který pacientovi s rakovinou slinivkou poskytuje šanci na uzdravení. Existuje několik typů nádorů a největší naději na uzdravení mají pacienti, u nichž je nemoc včasně diagnostikována. Bohužel statistiky jsou neúprosné, třeba jen v Anglii do roka do roka zemřou čtyři z pěti pacientů s touto nemocí a pouhých pět procent lidí s tímto nádorem přežije následujících pět let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám