Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Do Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM vstoupili další, tolik potřební dárci. Tentokrát dobrou věc podpořili členové kapely Support Lesbiens, do jejichž života porucha krvetvorby zasáhla. Maminka frontmana kapely Czendy Urbánka totiž vážnému onemocnění před časem podlehla. Zpěvák o tom poprvé otevřeně promluvil. I po letech je to pro něj bolestné.

"Pokud si dobře pamatuji, tak počátek byl někdy září 2003. Mamka se necítila dobře, tak šla k doktorovi. Začalo to poměrně nenápadně, nějakými nesrovnalostmi v krevním obraze. Zjistili jí zvětšenou slezinu, ale jako leukemii to v počátcích nekvalifikovali. Rok brala nějaké enzymy, vše vypadalo nadějně. Po roce, když jsme si mysleli, že je vyhráno, přišla zpráva, že její tělo už na enzymy nereaguje. Poprvé si vybavuji diagnózu leukemie, bohužel té akutní. Pak už to vše vzalo velice rychlý spád. Nástup do nemocnice, karanténa. Našel se dárce s vysokým procentem shodných znaků. Bohužel její tělo štěp nepřijalo. To celé netrvalo víc než půl roku," svěřil.

I díky této osobní zkušenosti se kapela rozhodla, že celé připravované podzimní turné, nový singl i vznikající album věnuje podpoře registru a především pak dárcovství, protože právě nedostatek dárců kostní dřeně je v poslední době zásadním problémem při hledání vhodného štěpu k transplantaci.

"Po mamčině smrti jsem se do nějakého registru na internetu zapsal, ale jelikož jsem sám kardiak, tak mě zřejmě rovnou vyřadili jako nevhodného kandidáta. Když se naskytla tato příležitost, už jsem neponechal nic náhodě. Chtěl bych tímto poděkovat paní doktorce MUDr. Hegarové z IKEMu, která mi se vstupem do registru moc pomohla. Ale mé díky patří více lidem," dodal Czenda.

Spolu s ním do registru vstoupili ještě další dva členové Support Lesbiens, kteří splňují kritéria dárcovství kostní dřeně – bubeník Radek Tomášek a baskytarista Filip Fendrych. „Táta mě učil, abych se vždycky zastal slabšího. A já jsem, zdá se, zdravý, tak bych rád pomohl někomu, kdo to štěstí nemá,“ říká Tomášek. „Pro nemocné je to jediná šance. Tady není moc o čem přemýšlet,“ doplnil Fendrych.

Kapela Support Lesbiens se rozhodla kampaň k dárcovství podpořit i hudebně. Ve spolupráci s herečkou a hudebnicí Ivou Pazderkovou (44) nahrála novinkovou skladbu Skořicová. Výtěžek z prodeje singlu věnují muzikanti registru. Na píseň v září naváže i album a s podporou Českého registru dárců krvetvorných buněk budou úzce provázány i podzimní koncertní křty, na kterých Support Lesbiens chtějí dále šířit myšlenky dárcovství.

Noví dárci jsou potřeba, jejich celkový počet totiž letos poprvé klesl. Ačkoli loňský rok registru přinesl 1734 nově přihlášených potenciálních dárců, z důvodu věku a zdravotního stavu bude do konce roku z databáze vyřazeno minimálně 2 300 lidí. Ty registr potřebuje nutně nahradit. V horizontu pěti let bude vyřazeno až 6000 lidí. Tyto dárce je potřeba nahradit mladou generací.

Dárcovství krvetvorných buněk je vždy dobrovolné, bezplatné a anonymní. Stačí jen vyplnit vstupní formulář, mít maximálně 35 let a být zdráv. Vstupní kontrola, která proběhne prvotním standardním odběrem krve, je velice přísná a má za úkol vyloučit jakékoliv riziko ohrožení života nemocného i dárce samotného.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám