Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Ani osm let po smrti pro někoho geniálního hudebního skladatele Karla Svobody (†68) neutichají vášně ohledně toho, co ho vlastně přimělo k tomu, aby si sáhl na život a zastřelil se. Nyní se svou verzí pravdy vystoupil houslový virtuos Alexander Shonert, který tvrdí, že si se Svobodou byli blízcí. A podle něj krátce před smrtí neměl ze života vůbec radost!

Podle něj Svoboda trpěl kritikou na svůj v té době uvedený muzikál Golem. Prý ho naštvalo například i to, že po premiéře se všichni vrhli na raut, zato počet gratulantů byl rapidně menší. „Dál Karel vyprávěl i další věci: jaké měl třeba problémy s lidmi, jak ho lidé nenávidí kvůli jeho úspěchům a i kvůli jeho majetku. Zmiňoval se i o tom, jak ho podvedli. Sám nevím, proč mi to vše vyprávěl. Asi měl ke mně jako k cizinci větší důvěru. Teď už je těžké říct, proč to tak bylo. Možná za to může i to, že Vendula (Svobodová, manželka Karla Svobody – pozn. red.) často byla mimo domov. Cítil se velmi osamělý,“ tvrdí Shonert. A přidává další věc. „Říkal: ‚Možná, že se přestěhuji do Mnichova. Nechci být tam, kde mě nenávidí vlastní národ,‘ “ měl prý prohlásit Karel Svoboda.

Tyhle zprávy se houslista měl dozvědět zhruba tři měsíce před skladatelovou sebevraždou. „Vím, že natáčel houslové party do Golema. Nejsem si ale jist, že by si s Karlem Svobodou byli tak blízcí,“ diví se producent muzikálu Oldřich Lichtenberg.

„Vím, že o mně vyprávěl, že jsem Karla zanedbávala, ale to je nesmysl. Chodila jsem do práce, chtěla jsem, aby Kapka naděje fungovala. A Karel mě kvůli svým depresím od sebe vlastně odháněl. Jako chlap se mnou nechtěl všechno sdílet, což už teď s odstupem času ve svém věku začínám chápat. Tehdy jsem to léčila prací. Jen nerozumím tomu, proč se pán ozývá po osmi letech,“ reagovala Vendula Svobodová (52).

Reklama

Další články

Načítám