Hlavní obsah
Článek

Jak Super.cz již uveřejnil, historicky nejprodávanější kniha posledního dvacetiletí, ne-li století, kuchařka Ladislava Hrušky (46), se dočkala i neoficiální kopie, s níž si ji nebozí fanoušci bývalého nováckého gurmánského experimentátora pletli, a tak se jí údajně mělo podle některých zdrojů prodat až sedmdesát tisíc. Tržby mohly být v tomhle případě až ke čtrnácti miliónům. Údajný vydavatel, jehož jednání v minulosti rozlítilo i Karla Gotta, se k dílu na přímý dotaz Super.cz nejdřív nehlásil, pak ale prakticky jako by zopakoval slavnou hlášku, že částka nesouhlasí, a nejspíš se tak školácky sám prozradil.

Na trhu je dokonce už druhý díl kuchařky, která má v podtitulu „podle Ládi Hrušky“, ačkoli on sám tvrdí, že od něj nikdy vydavatel povolení nedostal. „Já to nevydával, máte špatné informace, to jen tak vypadá. Když si zjistíte čárový kód, zjistíte, že to tak není,“ brání se Svatopluk Štefl, který má mimo jiné vydavatelství BVD (před lety také měl vydavatelství Hart, které vydalo knihu Karlu Gottovi, jenž si později stěžoval, že nikdy neviděl ani korunu honoráře. Tehdy Štefl argumentoval zase tím, že firmu prodal někomu, na koho si už ani nepamatuje).

Novinářům přitom před vydáním parazitní kuchařky, na niž bývalá Hruškova domácí stanice nechala uvalit soudní předběžné opatření se zákazem prodeje, řekl, že se případného soudního sporu „s pokleslou Novou“ nebojí. „To bylo před rokem, nakonec jsem to ale nebyl já. A vraťte se do první třídy, protože vám nejdou počty,“ reagoval závěrem na náš předchozí článek, než položil telefon. Připomínal tak sedmdesát tisíc prodaných výtisků a tržby až čtrnáct miliónů korun. Kdyby nebyl vydavatelem a čísla byla skutečně jiná, jak by to mohl vědět, a proč by redaktora kritizoval?

Byla to reakce hodná nejvtipnější hlášky Tomáše Ujfalušiho, který v roce 2007 na tvrzení, že měl na svazu fotbalového národního týmu zaplatit za prostitutky 41 tisíc, reagoval slovy: „Vůbec nic jsem neplatil, a ta částka taky nesouhlasí.“

Přitom od člověka, který prý s ním vydávání Hrušky na začátku připravoval, jsme se dozvěděli, že Šteflovo jméno v případu figuruje od začátku do konce. Nyní se tak možná k vydání dílka nehlásí raději z obavy z dopadů soudů.

Podle jeho bývalého spolupracovníka totiž s Hruškou za jedno vydavatelství jednali a sami ho na možnost vydat kuchařku přivedli. Údajně jim slíbil, že to zařídí i na Nově, ale kvůli „zlé pomluvě“ směrem ke Šteflovi měla od televize nakonec dostat zakázku konkurence. Asi coby trest za nespravedlnost pak jeho vlastní vydavatelství mělo na své triko udělat knížku, která na Hruškově jméně parazituje.

„Plagiát to není. Jsou to recepty podobné, ale ne stejné, je to tam přiznané. Není tam ani Hruškova fotka. Jediné, co je skutečně sporné, je výraz v názvu ‚podle Hrušky‘,“ dodal Šteflův bývalý kumpán s tím, že čtrnáct miliónů se na knize podle jeho informací netržilo, protože po později údajně zrušeném předběžném opatření ji nechtěla distribuovat žádná velká firma, a tak ji prodávali po domácnostech prý za padesát korun místo původně uvažovaných dvou stovek.

„Já tu partičku vůbec nechápu,“ reagoval na slova lidí kolem kuchařky parazitující na jeho jméně sám Hruška. Buď jak buď, tady něco hodně smrdí…

Související témata:
Plagiátorství

Reklama

Další články

Načítám