Hlavní obsah
Článek

Charizmatický herec Karel Roden (61) bývá v poslední době často obsazován do rolí významných osobností. Nedávno se například musel poprat s rolí Jana Saudka ve filmu Fotograf. A další herecká výzva na sebe dlouho nenechala čekat. Roden si totiž střihne roli prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

A zdá se, že se ztvárnění postavy významné osobnosti našich dějin zhostil s vervou sobě vlastní. Maskéři si vzali Rodena natolik do parády, že by ho diváci jen stěží poznali. Oblíbený herec si prezidenta zahraje ve dvoudílném televizním filmu České televize Zločin v Polné.

Snímek režiséra Viktora Polesného mapuje události, které spustily největší vlnu antisemitismu u nás. Stalo se tak roku 1899 po brutální vraždě mladé dívky Anežky Hrůzové. Protižidovské nálady tehdy způsobil justiční omyl, když byl za vraždu neprávem odsouzen židovský mladík Leopold Hilsner (Karel Heřmánek mladší). A právě Masaryk byl tehdy jeden z mála, který pověrám o rituální vraždě nevěřil.

„Je to historická látka, a ta má mnohá úskalí. Vzhledem k tomu, že se to skutečně stalo, musíte fabulovat velmi opatrně, s reáliemi se musí zacházet velmi fundovaně. Jelikož jsem ale původním povoláním dokumentarista, tak mi to vyhovuje,“ nebál se filmového zpracování složitého případu Viktor Polesný. Role Hilsnerova advokáta Otakara Ouředníčka se zhostil Jaroslav Plesl.

„Scénář se mi moc líbí. Mám radost, že mě nějakým způsobem zasáhl, a to nejenom v literární, ale i lidské rovině. Navíc téma, které scénář a film řeší, je v současné době velmi aktuální. Protižidovské tendence ve společnosti jsou čím dál větší a je potřeba být ve střehu. A nejenom protižidovské, mám dojem, že se s různými formami xenofobie setkáváme na každém kroku,“ míní Plesl. Ve filmu si zahrají také Jan Kačer, Gabriela Míčová či František Němec.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám