Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je to už více než deset let, kdy se dostala do středobodu zájmu na hudebním poli, i když se nevěnuje žádnému mainstreamovému žánru. Zpěvačka Radůza, vlastním jménem Radka Vranková, získala za svoje šansony v roce 2003 tři ceny Anděl a o rok později byla Skokanem roku v Českém slavíku.

Na pražském koncertě předskakovala známé Suzanne Vega nebo Mikeovi Oldfieldovi a její písničky, při nichž se sama doprovázela na harmoniku, zaujaly i Jana Hřebejka, když ji obsadil do svého filmu Kráska v nesnázích, v němž si i zahrála. Hodně dlouho jsme o ní ale neslyšeli.

I když se jí mezitím narodily dvě děti, Attilovi je devět a Aseně sedm, rozhodně nezahálí. Právě vydala novou desku a s ní také knihu Marathon - příběh běžce. Oboje ve vlastním vydavatelství.

„Tentokrát jsem se pustila do skutečného vyprávění. Napsala jsem šestnáct povídek, které nemají jen společný námět, ale spojuje je i osoba vypravěče, jímž je člověk procházející napříč staletími od bitvy u Marathonu až do roku 1946, kdy své vyprávění uzavírá v Sudetech. Ke každé povídce jsem napsala písničku, a tak vznikl jakýsi knižní muzikál. Nazvala jsem si tento útvar chansonetto,“ vysvětluje obsah autorka.

„Zkušenost, kterou si hrdina mého vyprávění na konci putování dějinami odnese, je ta, že bolest ze ztráty milovaných je vždy stejná, bez ohledu na to, na které straně linie se oběť nachází,“ doplňuje ke své novince Radůza.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám