Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V očích českých diváků bude vždy za Vendulku Utěšitelku z Básníků, herečka Eva Jeníčková na sebe upozorňuje ale i v nových projektech. Aktuálně se objevuje v bizarní roli jeptišky, která zvítězila v boji se závislostí na alkoholu.

Super.cz zajímalo, jestli se Eva pro tuto roli připravovala nějak konkrétně a prakticky. „Mezi sestrami by mi to asi moc nepomohlo,” smála se herečka a popsala svou postavu sestry Jamie, která po vítězství nad démonem alkoholu pomáhá ostatním lidem se stejným problémem. „Je to skutečně svéráz a samorost, jako ostatně mnoho výborných terapeutů, kteří si prošli podobným osudem jako lidé, kterým pomáhají. S několika jsem se setkala a z nich samozřejmě čerpala. Realita „píše" věci, které by nám jako vymyšlené připadaly nemožné. Taky jsem ale chodila na schůzky anonymních alkoholiků, což byla skutečně velká škola. V člověku to vzbudí neuvěřitelnou empatii k lidem, kteří těmito osudy procházejí a každodenně bojují. Nemusíte jakýmkoliv syndromem trpět, abyste ho mohli hrát. Je to o empatii, představivosti a znalostech,” říká Eva.

A jaký je vlastně hereččin vztah k alkoholu obecně? „Jak se říká anglicky – „been there, done that“... Byla jsem tam, okusila jsem to, nepotřebuju to. Jak vždycky říkám, nepotřebuju alkohol, abych tancovala na stole, nenávidím kocovinu a jak pocit ztráty kontroly nad pohybem, tak to, co to dělá s tělem vnitřně. Nechci někde ležet zbitá bucharem, když si můžu užívat života.”

Zajímavé je, že Jeníčková hru High - Lety peklem objevila sama na internetu a upozornila na ni svého partnera, režiséra Viktora Tauše. „Zaujal mě obsah její kraťounké synopse a taky její komornost - je pro tři herce. A taky protože ji hrála Kathleen Turner. Bylo mi jasné, že to bude stát za to,” říká Eva, která využila svou dokonalou angličtinu ke komunikaci s dramatikem Matthewem Lombardem. „Na komunikaci prostřednictvím emailů to bylo určitě výhodné,” říká Jeníčková o slavném dramatikovi. „Budeme hrát i pro něj. Je to neuvěřitelná čest a zodpovědnost, ale i on se moc těší,” říká Eva.

A budou se diváci během představení smát, nebo plakat? „My doufáme, že obojí. V každé životní situaci se dá najít jiskra a humor, i když jde o život. A to u nás jde, což mě na tom právě baví. Proč hrát televizní seriál na scéně, když můžete lidem dát hloubku až na kostní dřeň,” říká Eva Jeníčková.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám