Hlavní obsah
Článek

Tomu se říká záhada století! Když měla Iveta Bartošová (†48) koncem listopadu v roce 2013 koncert ve Svitavách, její tehdy čerstvý novomanžel Josef Rychtář (65) se svým „poskokem“ a synem v jedné osobě Honzou Rychtářem (28) nevybíravě zmlátili Ivetina podporovatele Zdeňka Macuru (49). Po roce a půl za jejich chování před svědky padl trest. Ale pykat bude jen jeden z nich.

Mlácení bezbranného Macury se účastnili oba dva, podmínku za výtržnictví dostal ale jen Honza. Pokud během následujícího roku něco provede, půjde na čtyři měsíce do vězení. Rozsudek je zatím nepravomocný.

„Jsou vinni (přestože stíhání Josefa Rychtáře bylo zastaveno pro neúčelnost – pozn. red.), že nejméně před deseti osobami napadli nejdříve verbálně s použitím vulgárních výrazů a poté i fyzicky opakovaně a společně Zdeňka Macuru. Údery rukou, jak otevřenými dlaněmi, tak i pěstmi, držením v takzvané ‚kravatě‘, pod krkem a za oděv chtěli zabránit vstupu na koncert Ivety Bartošové a poté po skončení koncertu kolem 22. hodiny i do místa uskutečnění autogramiády zpěvačky, až jej nakonec vytlačili před hlavní vchodové dveře, přičemž při napadení utrpěl Zdeněk Macura zranění, a to povrchní poranění vlasové části hlavy, pohmoždění v oblasti obou paží s rozsáhlými hematomy, která mu byla ošetřena v nemocnici. Při incidentu Zdeňku Macurovi roztrhli košili a zčásti poškodili bundu, čímž mu způsobili škodu v celkové výši šest set korun,“ uvádí se v rozsudku.

Soud uložil oběma Rychtářům povinnost finančně se vypořádat s poškozeným, zaplatit mu mají čtyři sta korun.

Macura rozsudek absolutně nechápe. „Na jednu stranu je dobře, že za něco byl konečně potrestán i ten mladší Rychtář, ale nechápu, že po tolika soudech už nesedí Josef Rychtář ve vězení. Už se ohledně jeho chování ke mně konaly tři soudy, jen za jeden skutek byl Josef Rychtář potrestán rozumně (podmínka za vnik do Macurova bytu – pozn. red.), pak za mé napadení před Bohnicemi dostal obecně prospěšné práce a teď vůbec nic. Je tohle normální?“ diví se Zdeněk.

Tomu původně hrozilo také obvinění z výtržnictví, protože na některé útoky reagoval, byl ale veden jen jako podezřelý a nakonec proti němu policie žádné další úkony nepodnikla. Uznala totiž, že iniciátorem rvačky byli v převaze agresivní Rychtářové.

Reklama

Další články

Načítám