Hlavní obsah
Článek

Stoletý režisér Otakar Vávra je podle své o čtyřicet let mladší manželky Jitky Němcové zdravý jako rybička. Když se objeví na veřejnosti, neodepře si skleničku a od zdravé stravy se drží hodně daleko. „Vávra snad nikdy v životě nesnědl rajče,“ přiznala Němcová. Také když si společně se svým obdivovatelem Emirem Kusturicou přebíral další filmovou cenu, hned se chopil skleničky se sektem.

Vávra oslavil stovku v únoru a stále přemýšlí o nových filmových projektech, na nichž s ním má spolupracovat manželka, která je také režisérka. Vzájemný vztah si chválí i přes obrovský věkový rozdíl. „Pořád si to umíme udělat hezké. Zajdeme spolu do hospody, dáme si pár panáků, máme si o čem povídat,“ svěřila.

Zdravotní problémy pronásledovaly Vávru jen loni v zimě, kdy musel být převezen do nemocnice s bolestmi břicha. Ukázalo se, že šlo o zánět močových cest. Vše ale nakonec dobře dopadlo a Vávra se mohl zase vrátit ke sému životnímu stylu.

V jeho stravě převažují překvapivě uzeniny. „Nejraději má taliány. A přitom nemá ani zvýšený cholesterol,“ připustila jeho žena. Stoletý režisér má voperovaný kardiostimulátor a trápí ho problémy se zrakem.

Od oslavy narozenin se Vávra objevil na veřejnosti podruhé. V červnu přebíral na zlínském filmovém festivalu cenu za celoživotní přínos světové kinematografii. Tam měl největší radost z láhve archivní slivovice.

Reklama

Další články

Načítám