Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Byly slavné, krásné a v hollywoodské historii zanechaly nesmazatelnou stopu. Na filmovém plátně byly okouzlující a v zamilovaných romantických komediích s happyendem nejednou stanuly ve svatebních šatech. Jak to nejkrásnějším filmovým divám minulého století slušelo u oltáře v reálném životě a jaké měly štěstí na své životní partnery?

Marilyn Monroe

O vyzývavé sexbombě snily tisíce mužů. Její touhy po rodinném životě, vyrovnaném partnerském svazku a harmonickém zázemí, které nepoznala ani jako malá holka, se jí však naplnit nepodařilo. A pokusů bylo nespočet. Poprvé se Marilyn vdávala ještě pod svým dívčím jménem Norma Jean dva týdny po svých šestnáctých narozeninách. Brzy však musel první manžel Jim Dougherty narukovat do války. Hned po jeho návratu se manželství rozpadlo. Podruhé se Marilyn (†36) vdávala už jako hollywoodská jednička v roce 1954. Jejím druhým manželem byl hráč baseballu Joe DiMaggio. Manželství s notorickým žárlivcem, který nešel daleko pro ránu, skončilo po 274 dnech, kdy oba ohlásili rozvod. Nejdéle vydrželo Marilyn třetí neméně komplikované manželství s dramatikem Arturem Millerem. Rozvedli se po pěti letech v roce 1961. V následujícím roce život psychicky labilní Marilyn za dodnes nevyjasněných okolností vyhasl.

Elizabeth Taylor

Partnerský život největší sňatkové rekordmanky v Hollywoodu by vydal minimálně na seriál. Vdávala se celkem osmkrát. Snad nejpompéznější byla její první svatba s velkým fešákem Nickem Hiltonem, o pět let starším dědicem hotelových sítí. Když si ho v roce 1950 brala, bylo jí osmnáct a její domovské studio MGM tehdy svatebního obřadu využilo ke své reklamě. Po necelém roce se hrdličky rozváděly. Liz (†79) však dlouho neotálela. Druhým manželem se v roce 1952 stal o devatenáct let starší herec Michael Wilding. Z pětiletého svazku Taylor odcházela v roce 1957 jako máma dvou synů. Brzy nato se provdala za Mikea Todda. Narodila se jim dcera Liza, manželské štěstí však dlouho netrvalo. Mike necelý rok poté zahynul při leteckém neštěstí a Liz se psychicky zhroutila. Bolístky Liz foukal nejlepší kámoš zesnulého manžela Eddie Fisher tak vytrvale, až stanul před oltářem jako další z oficiálních manželů herečky. Brali se v roce 1959. Pětileté manželské cvrlikání skončilo rozvodem, když se Liz bláznivě zabouchla do Richarda Burtona. Oba se okamžitě rozvedli a slavili svatbu. Nejvášnivější manželství si herečka zopakovala dokonce dvakrát po sobě. Přičemž to první trvalo rekordních deset let. Do konce svého života stihla Liz ještě dvoje vdavky. Podzim života jí zpříjemňovali senátor John Warner (6 let) a stavební dělník Larry Fortensky (5 let).

Audrey Hepburn

Nejkřehčí z hollywoodských krasavic dlouho trpěla mindráky ze svého zjevu. Myslela si, že není hezká a nikdy se nevdá. Brzy po úspěchu svého nejslavnějšího filmu Prázdniny v Římě (1953) potkala Mela Ferrera. Herce, producenta, režiséra, který byl v té době již třikrát rozvedený. Vzali se v roce 1954 a manželství vydrželo 14 let. Společně se objevili například ve filmu Vojna a mír (1956). Společné snahy o dítě po dvou samovolných potratech dopadly v roce 1960 zdárně narozením syna Seana. Druhým osudovým mužem se pro Audrey (†63) stal Andrea Dotti, který pracoval jako psychiatr v Římě. Lásku jako trám po pár měsících zpečetili sňatkem v roce 1969. O rok později Audrey porodila svého druhého syna a na pár let skončila s filmem. I tohle manželství se však nakonec v roce 1982 rozpadlo.

Grace Kelly

Cudná, chladná i plná ohně. Těmito přívlastky svého času označovali kolegové jednu z nejkrásnějších blondýn Hollywoodu Grace Kelly (†52). Natočila sice jen desítku filmů, ale i tak stihla získat Oscara a dodnes zůstává nezapomenutelnou ikonou let padesátých. Na rozdíl od většiny svých kolegyň Grace svého osudového muže ulovila ve zcela jiných vodách. Při svých cestách po Francii a návštěvě festivalu v Cannes se coby star první velikosti potkala s knížetem Rainierem III. Netrvalo dlouho a zamilovaný vládce Monaka ji požádal o ruku. Ona přijala a hvězdné filmové kariéře byl konec. Pompézní svatební obřad roku 1956 sledovaly v televizi milióny lidí. Z filmové hvězdy se stala kněžna. Společně s knížetem se jim narodily tři děti. Dcera Caroline Louise Marguerite, syn Albert II. a nejmladší dcera Stéphanie Marie Elisabeth, která seděla vedle své matky při osudné autonehodě v září 1982. Několik dní ležela těžce zraněná Grace v kómatu. 14. září 1982 požádal její manžel o odpojení od přístrojů.

Která z hereček se vám ve svatebním líbí nejvíce?
Marilyn Monroe
5,9 %
Elizabeth Taylor
6,7 %
Audrey Hepburn
5,7 %
Grace Kelly
81,7 %
Celkem hlasovalo 34091 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám