Hlavní obsah
Článek

Včera proběhla na pražských Olšanských hřbitovech oficiální první klapka filmu mapující život Lídy Baarové. Lidé, kteří míjeli štáb, se nestačili divit. Historické automobily a kolem posedávající esesáci sympatie příliš nebudili. Kostýmy se prý horko těžko vysvětlují, i když si jde komparz třeba nakoupit do samoobsluhy. Co teprve, když se mezi karavany u cateringu objeví sám Adolf Hitler s typickou mastnou pěšinkou a štětinatým knírkem pod nosem.

Představitel jednoho z největších tyranů moderní historie Pavel Kříž to neměl v této roli vůbec jednoduché. „Je pravda, že z karavanu vlastně moc nevycházím, abych neděsil lidi kolem,“ pokyvuje herec hlavou. Za roli diktátora je ale rád a bere ji jako výzvu.

Herci se většinou snaží najít na své roli kladné a záporné vlastnosti. Kříž připustil, že on hledal jen určité zajímavé charakterové rysy. „Třeba jsem se dočetl, že on se zřídkakdy smál, prakticky se nesmál vůbec, je málo takových fotografií. To ve filmu určitě zužitkuji. Pochopitelně jsem také načetl spoustu knížek a viděl mnoho dokumentů z té doby,“ nechal se slyšet Kříž, známý hlavně díky roli Štěpánka z legendárních „Básníků". „Musím se přiznat, že mě ta role neopouští ani po dotočení záběru, šrotuje mi v hlavě prakticky neustále. Určitě ne v tom smyslu, že bych měl chuť na lidi křičet nebo být zlý. Ale přemýšlím o něm pořád.“

Reklama

Další články

Načítám