Hlavní obsah
Článek

Ztvárnil jednu z nejlegendárnějších rolí filmové historie, přesto mnohým z nás jeho jméno nic neřekne. Dnes jednašedesátiletý Tom Hulce ve snímku Miloše Formana oceněném osmi Oscary představoval samotného geniálního skladatele Mozarta. Ovšem i když je 31 let od natáčení dlouhá doba, překvapující je, že filmový Amadeus dnes není ani k poznání.

Rodákovi z Detroitu, jemuž Oscara za hlavní herecký výkon toho roku ‚vyfoukl‘ kolega F. Murray Abraham, který v Amadeovi ztvárnil skladatele Antonia Salieriho, se již nikdy větší role nedostalo, a tak u jedné nominace na Cenu Akademie zůstalo. Rovněž čtyři nominace na Zlatý glóbus a ceny Emmy nikdy v získání sošky neproměnil.

V polovině 90. let se začal naplno věnovat divadelní režii a produkci. V roce 2007 se nakonec přeci jen jednoho ocenění dočkal,  i když ne za herectví, ale za produkci v muzikálu Spring Awakening na Broadwayi.

V jeho filmografii naleznete ještě snímky jako Dominik a Eugene, Uvnitř kruhu, Zvěřinec časopisu National Lampoon či Frankenstein.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám