Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Rodiče jsou dnes tak zahlceni přemírou informací o výchově dětí, že mnozí z nich ani nevědí, co je správné. Mezi nejkontroverznější témata patří fyzické tresty. Zatímco v mnoha zemích v Evropě nejsou tělesné tresty dětí dovolené, v Česku je legislativa nezakazuje. Když rodič plácne svou ratolest přes zadek, zasahuje tak do jeho práv a formuje negativně jeho osobnost? Nebo je výchovná facka nutným předpokladem pro správný vývoj dítěte?

Výprasky se mohou předávat v rodině jako štafeta

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Fyzické tresty mají kořeny v minulosti, kdy čas na výchovu příliš nebyl. Když dítě zlobilo, matka nebo otec mu dali za vyučenou. A dnes? V současnosti se tělesné tresty vnímají negativně. Pokud rodiče opakovaně svoje dítě bijí, mladý člověk pak rychle otupí a může trpět trvalým pocitem strachu nebo naopak agrese. Především si ale tento návyk přenese do své rodiny, kde bude potíže řešit stejným způsobem. Výprasky se pak předávají jako štafeta a z dětí rostou frustrovaní jedinci. Máte-li se svou ratolestí potíže a nevíte, jak je vyřešit, nebijte ji. Raději se pokuste získat informace o tom, jak by správná výchova měla vypadat. Spousta zajímavostí se dozvíte třeba na Feedo blogu.

Všeho s mírou

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Má cenu dětem jenom vysvětlovat, kárat, ale přitom se jich ani nedotknout, když neúměrně zlobí? Synové i dcery neustále zkouší a testují hranice, kam až mohou zajít. Jemné plesknutí přes zadeček se tak někdy může zdát jako výmluvný prostředek k ujasnění vaší role. Dítě to ale mnohdy může vnímat velmi citlivě, například jako znejistění nebo narušení přátelské rovnováhy mezi vámi či pocitu absolutního bezpečí. Každý rodič by měl tedy odhadnout, co si k dítěti může dovolit. Užitečné rady k výchově svých ratolestí najdete na blogu Feedo.cz, největšího online obchodu s výživou a zbožím pro děti v České republice.

Jak na to?

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Ve chvíli, kdy slova, hrozby ani gesta nepomáhají, je možné dítěti pohrozit plesknutím přes zadeček. Berte to ale jenom jako výstrahu a nedělejte z toho rituál. Vždy je lepší dítěti situaci vysvětlit, co je špatně a proč by se nemělo chovat daným způsobem. Nejdůležitější je pokaždé dát malému najevo, že ho jako rodiče máte rádi vždy a za všech okolností. Feedo.cz tímto článkem nepodporuje fyzické trestání děti.

Další články

Načítám