Hlavní obsah
Korzo
Článek

Duchovní vůdce tibetských buddhistů, 14. dalajláma Tändzin Gjamccho (76), se objevil jako porotce v australské soutěži MasterChef. Odmítl však jídla hodnotit, protože soudit je prý "proti jeho duchovním zásadám".

Soutěžící připravili pro dalajlámu oběd. Pokud ale doufali, že je jako hostující porotce ohodnotí, mýlili se. Tibetský vůdce pečlivě ochutnal několik sladkých i slaných vegetariánských pokrmů, ale odmítl rozhodnout, co mu chutnalo nejvíce. Soudit se prý příčí buddhistickým zásadám.

Dalajláma, který byl v Austrálii na oficiální návštěvě, přiznal, že má velmi rád chléb, sýr, tofu, houby a sladkosti. A prý má velkou slabost pro koriandr. Velmi mu chutnal indický chléb s cejlonským kari. Gnocchi si ho nijak nezískaly, ale to nejkritičtější, co dalajláma pronesl, bylo, že se soutěžící "snažil ze všech sil".

Na téma vybrané kuchyně podle údajů listu Daily Mail řekl: "Mé znalosti tohoto oboru jsou velmi omezené. Jím, co dostanu. Jsem buddhistický mnich a jako takovému mi nepřísluší dávat přednost jednomu jídlu před jiným."

Když ho na konci pořadu porotci prosili, aby svůj zážitek zhodnotil, odpověděl lišácky: "Všechny pokrmy měly svou osobitou chuť a krásu." Jako opravdový porotce by se dalajláma evidentně neuplatnil. Všichni by sice byli klidní a usměvaví, nedocházelo by k žárlivým výstupům, ale nikdo by nikdy ze soutěže nevypadl a ani by nevyhrál.

Reklama

Další články

Načítám