Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Nobelovu cenu za literaturu E. L. James (52) rozhodně nikdy nedostane, ale díky románu Padesát odstínů šedi si přišla na podobný balík jako J.K. Rowling s Harrym Potterem. Za bestsellerem plným sadomasochistických scén ovšem nestojí žádná sexy domina ale spíše typická účastnice Prostřena.

Když E.L. James v roce 2011 vydala knihu Padesát odstínů šedi, rozpoutala sexuální revoluci. Naivní román, jehož hrdinka objevuje taje drsnějších sexuálních praktik, se stal celosvětovým trhákem, při jehož četbě hospodyňky, které dosud znaly jen dvě pravidelně se střídající polohy, doslova tajily dech. Aby autorka jejich příjemné citové rozpoložení prodloužila, hbitě vyplodila další dvě pokračování, a její jmění se tak ztrojnásobilo.

Netrvalo dlouho a erotický román se dočkal filmové adaptace. Ta dosud v kinech po celém světě vydělala přes půl miliardy dolarů, k čemuž nezanedbatelně přispěly i české divačky. Z britské maminy se tak stala ostře sledovaná celebrita, která na slavnostních premiérách Padesáti odstínů šedi zastínila i hlavní herecké představitele.

Velkoformátové autorce totiž nebylo možné konkurovat, protože si červený koberec zabrala jen pro sebe. Při pohledu na E.L. James je zřejmá schopnost této statné spisovatelky realizovat erotické představy skrze stránky svých knih. S panem Greyem si určitě ve svých fantaziích užila více sexu než s manželem, za něhož se provdala před 27 lety.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám