Hlavní obsah
Článek

Očkovací vakcíny podle některých odborníků způsobují u dětí alergie nebo astma, v některých krajních případech i smrt. Reakce dětského organismu může být nevyzpytatelná. To ale neřeší Ústavní soud, který nedávno rozhodl o tom, že zákonným zástupcům dětí hrozí až desetitisícová pokuta, pokud nepodstoupí povinná očkování. Jde o represivní opatření, které připravuje rodiny o svobodné rozhodování?

Jaká očkování jsou povinná?

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Mezi povinná očkování v Česku patří ta, která chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Spadá sem taky hexavakcína, která například brojí proti černému kašli nebo dětské obrně a tetanu. Pokud v tom nemáte jasno, vždy si povinná očkování pro děti můžete zkontrolovat v očkovacím kalendáři. Na blogu Feedo.cz najdete přehledný kalendář, který vám napoví, kdy a na jaké vakcíny musíte s dětmi jít, ale i další důležité informace o očkování.

Argument proti

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Na jedné straně stojí argument matek, které si stěžují na vedlejší účinky. Horečky, zvracení a otoky nejsou výjimkou. Někteří rodiče by si rádi sami zvolili druh vakcíny, který se jejich potomkům vpraví do těla. Všeobecná informovanost o důsledcích a účincích očkování je ale nízká. Když se rodina samostatně rozhodne, že dítě na očkování nepustí, musí před soud, jako kdyby se provinila závažným trestným činem. Nemělo by to být jejich výsostné právo?

Argument pro

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Jenže jak by to pak ve společnosti vypadalo? Kdyby rozhodnutí, zda na očkování jít či nejít, bylo jen na rodičích, mohly by se začít rozmáhat epidemie. Podle zastánců očkovacích vakcín by se měla udržovat vysoká proočkovanost populace. Zabrání se tak šíření nemocí, s kterými se lidé vyrovnali již v minulosti. Hlavně očkovaní lidé zamezí tomu, aby se nemoci přenášely na ty, kteří ze zdravotních důvodů nemohou být chráněni očkováním napřímo. Podle lékařů nejde sázet na domněnky rodičů a znamenaná úmrtí po očkování s očkováním vůbec souviset nemusela.

Buďte v obraze!

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Pokud chcete vědět o všech aktualitách, které se točí okolo mateřství, sledujte blog Feedo.cz. Jako první se dozvíte o všech novinkách a kromě toho se můžete inspirovat dětskými recepty a návody, zasoutěžit si o hodnotné ceny, sledovat testy dětských výrobků, diskutovat s ostatními maminkami a přečíst si příběhy ze života.

Další články

Načítám