Hlavní obsah
Článek

Britský profesionální voják Mark Smith sloužil v Bosně, Iráku a Afghánistánu. V posledně jmenované zemi přišel o pravou nohu. Kulka mu tak ošklivě poškodila stehenní tepnu, že mu končetinu museli lékaři amputovat. V roce 2011 se zdálo, že se Markovi zhroutil svět. Pak objevil činky a začal se věnovat kulturistice. Teď vyhrává soutěže svalovců, na něž chodí s protézou.

Dokonalé svaly dolní končetiny může tedy předvádět jen na své levé noze, ale i tak Mark Smith dokázal zvítězit v soutěži Pure Elite. „Sloužil jsem u prvního pluku Grenadier Guards v letech 2003 až 2013. O nohu jsem přišel v roce 2011 a teď jsem soutěžící DisAbility Bodybuilder,“ píše Mark na svém profilu.

„Když jsem odešel z armády, cítil jsem se ztracený. Být členem Grenadier Guards jsem chtěl být celý život, bylo to vše, po čem jsem toužil. Poté jsem byl podle manželky doslova zoufalec,“ přiznal Smith v rozhovoru pro deník Metro.

Na nohy ho znovu postavili synové. Kvůli nim na sobě začal dřít a pěstovat kulturistiku, aby jim dokázal, že ani postižení nemusí bránit člověku v aktivním životě.

„Vždycky jsem se zajímal o fitness a pak si přečetl o kulturistice a soutěži Pure Elite pro postižené, tak jsem se přihlásil a moc o tom neuvažoval,“ dodal Smith v rozhovoru pro Metro.

Začal posilovat šest dní v týdnu a zhubnul tak, že jeho tělo zredukovalo obsah tuku ze sedmnácti procent hmotnosti na pouhých osm. „V březnu mířím do USA na další soutěž, doufám, že si tam udělám dobré jméno a otestuji sám sebe,“ píše Mark na sociální síti.

Reklama

Další články

Načítám