Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Když se před časem ve společnosti začal ukazovat ve směšném lesklém obleku, prý aby dodal svým projevům proti domácímu týrání na důvěryhodnosti, většina národa se mu posmívala. Oblek mu vůbec neseděl, navíc se mu rozpadal. „Přestal jsem ho nosit, lidé mi říkali, že to není vůbec dobré. Koupil jsem si u Vietnamců nové bílé sako za dva tisíce korun,“ prozradil Super.cz Zdeněk Macura (49). A jeho nový ohoz vypadá o dost líp, byť mu padne podobně jako cirkusový stan nejmenší české herečce Aťce Janouškové!

Takhle se Zdeněk, bývalý přítel Ivety Bartošové, o jejímž muži Josefu Rychtářovi neúnavně prohlašuje, že ji týral, ohákl do jednoho podniku v centru Prahy, kde měl se zpěvačkou Marií Pojkarovou dvojkřest. Zatímco ona křtila nový videoklip, Macura svou brožurku domácí násilí.

„Všechno začalo Ivetou. Pro většinu republiky jsem byl blázen, ale získal jsem ohromnou důvěru a sympatie těch, kteří si domácí násilí zažili na vlastní kůži. Vyslechl jsem přes stovku občas velmi temných příběhů, na jejichž základě jsem došel k nějakým závěrům. A ty jsou v knížce. Pachatelé domácího násilí se chovají jako přes kopírák. Takže v knížce je třeba kapitola o bezdůvodné žárlivosti, o dvou tvářích pachatelů. Jsou schopni bez výčitek svědomí vědomě ublížit či zavraždit. Rádi své oběti sociálně izolují. Úmyslné zabraňují lékařské pomoci. Nebo pomlouvají,“ tvrdí Macura, podle kterého hlavní motivací pachatelů není nic jiného než moc.

K touze po ní se mohou přidat snaha o získání slávy, majetku nebo po intimním ovládnutí oběti.

„Často působí na okolí normálně nebo přímo velmi sympaticky a oběti pak mají strach se někomu svěřit s tím, že by jim nikdo neuvěřil,“ dodal Macura, jehož prospěšné dílko má pomoci dodat odvahu obětem, a proto se za pár kaček prodává v klasických trafikách.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám