Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Představitelku pohádkových princezen i dramatických rolí Jarmilu Švehlovou (68) dnes vídáme na televizních obrazovkách sice už jen v reprízách, zub času jí však ani po letech neubral nic z ženských půvabů. Přesvědčit se o tom mohli na vlastní oči všichni návštěvníci páteční vernisáže jejích obrazů v Úvalech u Prahy.

„Dneska už nejsem tolik vidět, ale pořád hraju v divadle, dabuji a maluji obrazy, což možná lidé ani nevědí,“ řekla Super.cz herečka, která patřila k největším krasavicím, stála na prknech Národního divadla i Divadla na Vinohradech a k malování se dostala až po revoluci a vlastně velkou náhodou.

„Před lety jsem chodila kolem galerie, kde se mi líbil jeden obraz. Když jsem se konečně rozhodla, že si ho koupím, bylo po radosti, protože tu galerii zrušili. Nestihla jsem si obraz ani vyfotit, tak jsem si řekla, že si ho prostě namaluju. A hned jsem si šla naproti koupit do malířských potřeb vše potřebné,“ popisuje Jarmila své malířské začátky.

„Manžel i děti se ze začátku dost divili, co dělám, a chodili kolem mě po špičkách. Já jsem hrdě prohlašovala, že maluju, a divila se, proč mi můj první obraz nechce schnout. Údiv pominul ve chvíli, kdy jsem zjistila, že se olejové barvy nemohou ředit vodou,“ směje se Jarmila, která svému koníčku časem propadla úplně.

„Náhoda tomu chtěla, že jsem po letech u nás na hřbitově potkala slavného akademického malíře a grafika Jiřího Anderleho a přišla řeč na malování. Začal se zajímat o to, co dělám. Mé smělé malířské pokusy jsme začali konzultovat. Stal se mi nejen skvělým rádcem, ale po čase i přítelem naší rodiny,“ vzpomíná paní Jarmila, která má za sebou řadu výstav, miluje impresionisty a inspiraci nachází nejčastěji ve svých vlastních pocitech.

„V posledním půlroce nebylo na malování příliš času, ale těším se, že se teď co nejdřív zase chopím štětce,“ dodává závěrem Jarmila, které by nikdo nehádal její skutečný věk. Tak schválně, tipli byste si, že právě dnes tato dáma slaví své 59. narozeniny?

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám