Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Miminko na fotce se sice mračí, ale později z něj vyrostl populární herec, komik, scenárista a významný představitel meziválečné avantgardy, který se narodil přesně před 110 lety a vytvořil nezapomenutelnou dvojici s Jiřím Voskovcem.

Ano, řeč není o nikom jiném než o Janu Werichovi, jenž v meziválečném období působil v legendárním Osvobozeném divadle, které bylo roku 1938 z politických důvodů uzavřeno. Ještě předtím zde společně s Voskovcem a hudebním autorem Jaroslavem Ježkem uvedli hry Vest Pocket Revue či na svou dobu odvážnou Baladu z hadrů (ta vznikla pod hlavičkou Spoutaného divadla). Společně s Jiřím Voskovcem si zahráli také v klenotech československé kinematografie: Hej rup!, Svět patří nám, Pudr a benzin a Peníze nebo život.

Po uzavření divadla byli nuceni utéct před nacisty do USA. Po skončení války se sice vrátili domů a založili Divadlo Voskovce a Wericha, ale Jiří Voskovec brzy emigroval, protože podmínky pro politickou satiru, kterou prosluli, nebyly po komunistickém převratu vůbec dobré. Novým partnerem se Werichovi stal Miroslav Horníček, s nímž ho proslavily takzvané forbíny neboli předscény.

Později bylo Werichovi vyčítáno, že podepsal Antichartu. Samotný herec ale tvrdil, že žádal o vyškrtnutí ze seznamu podporovatelů komunistického režimu, což ve své knize potvrdili i bratři Jiří Suchý a Ondřej Suchý. Z poválečné filmové tvorby si Wericha diváci nejvíc pamatují z filmových pohádek Císařův pekař, Pekařův císař a Byl jednou jeden král. Dále byl obsazován především do menších, byť v jeho podání výrazných rolí.

Oblíbený komik byl od roku 1939 ženatý. Jeho vyvolenou se stala návrhářka divadelních kostýmů a švadlena Zdeňka. Společně měli dceru Janu, která byla herečkou a překladatelkou. Zatímco se svérázným otcem si Jana rozuměla, s matkou moc dobré vztahy neměla.

Jediná Werichova dcera se dožila pouhých pětačtyřiceti let, když nedlouho po smrti svého otce podlehla rakovině. Werichova vnučka Zdeňka, jíž se přezdívalo Fanča, žije ve Švýcarsku. Musela se vypořádat s tím, že jí nejen zemřeli předčasně matka a otec, ale kromě dědečka Wericha i babička Zdena, která zemřela pár měsíců před Werichem.

Teprve nedáno vyšlo najevo, že měl Jan Werich i utajovaného syna, který byl jako malý odložen do ústavu a následně osvojen adoptivními rodiči. „Po smrti Jana Wericha mi maminka řekla, kdo jsem, ale o biologické matce se zmínit nikdy nechtěla. Zřejmě ještě žila a ona se bála, že budu pátrat. Už z úcty ke své adoptivní rodině jsem toto tajemství nesl celý život v sobě, snad jen s výjimkou členů rodiny a možná nejbližších přátel,“ prozradil nedávno Super.cz pan Jiří Petrášek, který jako by svému slavnému biologickému otci z oka vypadl.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám