Hlavní obsah
Článek

Doposud se Česká republika účastnila mezinárodní soutěže Eurosong třikrát, a rozhodně to neskončilo slavně. Kapela Kabát získala předposlední místo, i Tereza Kerndlová (37) a Gipsy.cz se svým vystoupením skončili na ocase. Nyní se naši interpreti vrací a Česko na soutěži Eurovision Song Contest 2015 budou reprezentovat Marta Jandová (49) a Václav Noid Bárta (43).

Jejich duet Hope Never Dies poslala do evropské soutěže, ze které v minulosti vzešly takové osobnosti populární hudby jako Celine Dion, Olivia Newton-John či ABBA, odborná porota složená z publicistů, kritiků i aktivních muzikantů a zástupců České televize. Finále soutěže, která se letos koná ve Vídni, odvysílá ČT1 v přímém přenosu 23. května.

„Šestnáct let jsem žila v Německu, kde se na Eurosong koukají všichni, včetně nejdrsnějších rockerů, kteří si k televizi koupí basu piv. Je to pro ně velký večer, nejspíš i proto, že tuto soutěž dvakrát vyhráli. Pro mě to tím pádem bude dvojnásob zajímavé, protože vím, že se na to spousta mých kamarádů v Německu bude dívat,“ říká Marta Jandová.

„Mám z toho obrovskou radost, je to pro mě čest. Budeme se společně s Martou snažit, abychom neudělali Česku ostudu. Eurosong je dobrá soutěž, jen u nás ještě není tak zakořeněná, ale od kamarádů, kteří žijí v zahraničí, vím, že ji tam strašně prožívají, je to pro ně událost a svátek, “ myslí si Noid.

„Domácí hudebníky jsme procházeli prakticky jednoho za druhým a dospěli jsme k tomu, že u podobné soutěže evropské publikum neřeší, jak je kdo u nás populární, ale jak je charismatický a jak zpívá. A těch lidí, za které by člověk dal ruku do ohně, tu není mnoho. V této soutěži má každý jenom jednu jedinou příležitost a ta trvá tři minuty,“ říká k výběru producent Ondřej Soukup.

Odborníci však vybírali nejen interprety, ale i skladbu, se kterou ve Vídni vystoupí. Osloveni pro to byli autoři z Česka i ze Slovenska. Jména autorů byla tajná a nakonec se ukázalo, že vítěznou píseň napsal právě Vašek. Všechna kola soutěže bude přímo z Vídně pro české diváky komentovat Aleš Háma.

Reklama

Další články

Načítám