Hlavní obsah
Článek

Vědci v Tanzánii vyvíjejí past, která by chytala nebezpečné, malárii přenášející komáry. Hmyz by do nich měl přilákat pach zpocených nohou. Nové lapače by měly přivábit čtyřikrát větší množství hmyzu než člověk sám. Krvelačná stvoření potom zneškodní smrtelná dávka insekticidu.

Vědci doufají, že v kombinaci s moskytiérami a repelenty by mohly pasti významně snížit počet případů malárie, která je jednou z hlavních příčin úmrtí v rozvojovém světě.

Na originální myšlenku je přivedlo zjištění, že komáry přitahují použité ponožky. Proto vědci vybrali od dobrovolníků tyto alespoň deset hodin nošené části oblečení. Poté je uložili do dřevěných boxů obsahujících insekticid a umístěných k domům v zemědělských oblastech Tanzánie.

Podle Dr. Fredros Okumy, vedoucího výzkumu financovaného nadací Billa a Melindy Gatesových, se komáři řídí především čichem, takže nerozliší past od člověka, dokud už pro něj není příliš pozdě.

"Při pokusu vysát krev z našeho zařízení 74 až 95 procent zahyne. Doufáme, že se nám díky tomu podaří dostat šíření malárie lépe pod kontrolu," říká.

Touto nemocí se podle Světové zdravotnické organizace ročně nakazí 250 miliónů nových obětí a téměř 800 000 jí podlehne. Především děti do pěti let a těhotné ženy.

Reklama

Další články

Načítám