Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Melkerssonův-Rosenthalův syndrom, tak zní diagnóza třiatřicetileté Angličanky Christie Newport. Vzácné onemocnění, během nějž se vytvářejí chronické otoky na horním rtu, ale v některých případech také na tvářích, víčkách, čele či na dásních, mladou ženu zcela odřízlo od okolního světa. Kvůli svému zjevu odmítá vycházet ven, jelikož se už mnohokrát setkala s posměšky necitlivých kolemjdoucích.

Syndrom byl u ženy z Ashton-on-Ribble v Lancashire objeven v osmnácti letech, první příznaky se ale začaly projevovat už v jejích sedmi. Prošla si řadou léčebných postupů a za svůj život spolykala nespočet léků včetně kortikosteroidů, z nich některé způsobily její značný váhový nárůst. Žena má rovněž velké problémy s pohybem a trpí bolestmi. Podstoupila už i plastickou redukci horního rtu, ale radost do života se jí nevrátila. Naopak se prý nedokáže oprostit od myšlenek na sebevraždu.

Velkou oporou je jí manželka Amy (25), která s ní její těžký úděl prožívá každý den. Dokonce kvůli péči o ni musela opustit své zaměstnání v call centru. Jedinou naději pro Christie momentálně představuje léčba kmenovými buňkami v Kalifornii, která však vyjde v přepočtu na více než 430 tisíc korun. Šance na vyléčení ale není příliš velká.

Reklama

Další články

Načítám