Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Už jen mít čtyři kluky, dva v pubertě a dva ve školkovém věku, a k tomu pracovat, je pořádný zápřah. Ale před herečkou Klárou Trojanovou, která k tomu všemu už čtrnáctým rokem bojuje s klinickou depresí, nezbývá, než smeknout klobouk.

Manželka držitele několika Českých lvů Ivana Trojana s touhle diagnózou bojuje od doby, kdy byli malí oba její starší synové, což přiznala v pořadu České televize 13. komnata. Přepadaly ji temné nálady, stavy beznaděje, téměř nejedla a zhubla pod padesát kilo.

Pomohly až naordinované léky, hospitalizaci vždy Klára odmítla i v těch nejhorších obdobích, neboť chtěla být s rodinou, která ji sice na jednu stranu vyčerpávala, ale na druhou zase nabíjela. Léky sice na nějaký čas vysadila, ale musela se k nim vrátit, neboť deprese se vyléčit nedá, a neléčená může skončit i sebevraždou.

Přes to všechno se Klára snaží pomáhat druhým. My ji potkali jako jednu z patronek kalendáře Slané ženy v divadle Broadway, který vznikl na podporu osob s nevyléčitelnou nemocí zvanou cystická fibróza. Postihuje trávicí a dýchací ústrojí a průměrný věk nemocných je 38 let. "Podporovat pacienty s touto nemocí začal manžel, já se připojila," vysvětlila Super.cz.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám