Hlavní obsah
Článek

Zažila raketový start, obdiv, popularitu. Pozdější pád až na dno a neúspěchy v osobním životě začala řešit alkoholem. V době, kdy se mladičká Klára Jerneková jako adeptka herectví objevila na scéně, zapůsobila na všechny jako zjevení. V jednadvaceti už byla hvězdou v Národním divadle.

„Byla citlivá a měla oslňující talent. Působila skromně a všichni jsme jí naprosto fandili,“ vzpomínala v cyklu Příběhy slavných na dceru divadelního režiséra Karla Jerneka a herečky Jiřiny Stránské její spolužačka z gymnázia Saskia Burešová s tím, že na DAMU přišla v podstatě jako hotová herečka. „Její kultura slova a pohybu byla ve velkém předstihu před jejími vrstevnicemi,“ konstatoval její kolega a kamarád Bořivoj Navrátil.

Herečka, kterou si dnes nejvíce pamatujeme z televizního filmu Princezna Pampeliška (1967) nebo ze seriálu Byli jednou dva písaři (1972), zažila vskutku fenomenální nástup. „Byla hvězdou na divadle i televizi, kde šla z role do role, měla krásného chlapa, narodil se jí syn. Vypadalo to, že je opravdu šťastná,“ shodují se bývalí herečtí kolegové.

Ani tohle štěstí však netrvalo dlouho. Manželství s hereckým kolegou Josefem Čápem bylo po třech letech rozvedeno. Rolí začalo pomalu ubývat a pro Kláru nebylo úplně jednoduché se z rolí naivek přehrát. S věkem herečce přibývala kila a ubývala pro její povolání tolik důležitá sebedůvěra. „Co se mají lidi koukat na malou ošklivou ženskou,“ prohodila prý tehdy. Po čase v jejím životě začal důležitou roli hrát alkohol.

Poslední léta Kláry Jernekové byla tristní. Divadlo ji nevyužívalo a nakonec byla po domluvě předčasně poslána do důchodu. Před kamerou se naposledy objevila po boku Miroslava Donutila v seriálu Hotel Herbich (1999). Donutil zde hrál jejího muže, který jí zahýbá s mladšími a nakonec ji opustí. Stejně jako v reálném životě i ve své poslední roli herečka, kterou svého času divadelní kritika označovala za nástupkyni Hany Kvapilové, sahala po sklence alkoholu.

Tělo Kláry Jernekové nalezli uprostřed léta 31. 7. 2003 bez známek života v jejím luxusním bytě na Smetanově nábřeží několik dní poté, co nevycházela ven. Právě dnes by oslavila sedmdesátku.

Reklama

Další články

Načítám