Hlavní obsah
Článek

Pohybovali se ve vybrané společnosti atraktivních, úspěšných i bohatých žen, přednost však v soukromí dávali raději mužské náruči. Svého času patřili k těm nejatraktivnějším filmovým hrdinům a tisíce ctitelek si mohly nohy ušlapat ve frontě na lístky do kina, aby mohly alespoň na plátně spatřit idol svého srdce. Pravda o jejich orientaci na povrch vyplavala až po letech.

Jean Marais (†84) patří dodnes k těm nejoblíbenějším francouzským hercům dvacátého století. Dlouho hrával neohrožené mužné hrdiny i šlechetné milovníky. Jeho osudovým mužem byl Jean Cocteau, který se do něj v roce 1937 bezhlavě zamiloval. Na jeho uměleckou kariéru měl vliv naprosto zásadní. Začal pro něj psát divadelní role a posléze ho začal obsazovat i do svých filmů Kráska a zvíře, Orfeus a řady dalších. Svůj fatální životní vztah, který dlouhá léta tajil, nakonec Marais poodhalil ve své knize, kde zveřejnil i některé z milostných dopisů.

Do trojlístku nejtalentovanějších hollywoodských herců let padesátých patřil vedle Jamese Deana a Marlona Branda také Montgomery Clift (†45). Nominaci na Oscara si vysloužil například za své brilantní herecké výkony ve filmech Místo na výsluní (1951) a Odtud až na věčnost (1953). V roce 1956 měl vážnou autonehodu, kterou zázrakem přežil. Poté začal propadat depresím. Sáhl po alkoholu a lécích, které měly utišit bolesti. Role odmítal. Důvodem jeho osobního pádu byla prý jeho nevyřešená sexuální orientace. Patricia Bosworth ve své knize otevřeně napsala, že to Clift táhl s muži i ženami. Hodně se spekulovalo o vztahu s Liz Taylor. Jeho milencem byl slavný choreograf Jerome Robbins. Je mu přisuzována slavná věta: „V posteli mám rád muže, ale miluji jen ženy." Clift zemřel předčasně v pouhých 45 letech na srdeční selhání po předávkování léky.

Největší popularitu zažíval Rock Hudson (†59) během padesátých a začátkem šedesátých let, než se zhroutil hollywoodský studiový systém. I on v zájmu dobře našlápnuté kariéry svou slabost pro muže úzkostlivě tajil a množící se drby kamufloval dokonce manželstvím se svou sekretářkou Phyllis Gates. To vydrželo stejně jen tři roky. Kolem roku 1980 přišly první zdravotní problémy, které lékaři přisuzovali nadměrnému pití a kouření. V roce 1984 mu byla diagnostikována nemoc AIDS. Jako první veřejně známá osoba vystoupil Hudson na veřejnost a kromě detailů své nemoci světu prozradil další šokující novinu, že je homosexuálem. Jeho vystoupení mělo okamžitý dopad na zviditelnění nemoci a zahájení lékařského výzkumu.

Který ze slavných herců má pro vás dnes největší kouzlo?
Jean Marais
65,1 %
Montgomery Clift
25,9 %
Rock Hudson
9 %
Celkem hlasovalo 14699 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám