Hlavní obsah
Článek

Když někdo vysloví před slovutnými kuchaři jméno Ladislava Hrušky (46), polovině oteče vzteky mozek a druhé praskne v ruce studená pánvička. I mezi diváky má ale tenhle gurmánský experimentátor početnou část fanoušků i nenávistníků, kteří mu přejí žaludeční vředy a falešnou graviditu najednou. Všem z těch, kdo tomuhle nováckému reportérovi úspěch závidí, teď asi spadne vzteky nejen brada. Víme, kolik ve finále loni prodal kuchařek a na jakou sumu si při tom přišel!

Byl to fenomén roku 2014. Když se na trhu objevila kniha receptů čtenářů, které v Televizních novinách Hruška vyzkoušel, hned za tři dny, kdy se jich prodalo osmatřicet tisíc, bylo jasné, že před ní neobstojí nic. Ani bible takové prodeje nemá (možná tak za jedno celé desetiletí a to bůhví jestli). Na začátku prosince už měl na kontě 300 tisíc prodaných výtisků, knihkupci je ani nevybalovali a prodávali je rovnou z palet. Většina nakupujících jich brala hned několik najednou.

„Na konci roku to už bude slabší, většina z těch, kteří si knížku chtěli pořídit, ji už dávno mají,“ tipovali prodejci. Ale to se šeredně spletli.

„Do konce roku 2014 se prodalo dohromady 370 tisíc výtisků. A zájem o knihu je obrovský i nyní, určitě bude na předních pozicích prodeje i celý letošní rok. Samozřejmě se dá předpokládat, že už ne v takové síle jako loni, ale pořád půjde o bestseller,“ dozvěděli jsme se od zástupce vydavatele Zdeňka Nováka.

A kolik na tom tedy Hruška trhl? Mohl dostat i víc, nebýt špatně postavené smlouvy. Podle všeho teď nemá z knihy víc než jedenáct kaček, celkem si tak může přijít za loňský rok na čtyři milióny korun. Letos by podle hodně hrubých odhadů mohlo být prodáno do sta tisíc kusů, takže maximálně si přilepší o zhruba další milión korun. A v plánu už je i druhý díl, který prý vyjde nejpozději do konce první třetiny roku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám