Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Huga Haase provází až do dnešních dnů pověst skvělého herce, vtipného společníka, milovníka hezkých žen i života se vším, co k němu patří. Mezi slavné ženy, které prošly jeho postelí, patřily Adina Mandlová, Ljuba Hermanová, Jiřina Šejbalová nebo Olga Scheinpflugová. Svůj život nakonec slavný herec spojil s o šestnáct let mladší Marií von Bibikoff, které po zbytek života neřekl jinak než Bibi.

Seznámili se v roce 1937, když jí Haas napsal na přímluvu společného přítele Jana Masaryka malou roličku do filmu Kvočna. Do oka si padli téměř okamžitě. Bibi u Haase poprvé přespala ve vší počestnosti. Podruhé u něj zůstala, když přijel do Prahy na návštěvu Hugův otec. Haas ji poprosil, aby předstírali, že spolu chodí. Tu noc na jedné posteli usínali všichni tři.

„Leželi jsme tak, že na kraji jsem byla já, uprostřed Hugo a na druhém kraji tatínek. A jak jsme tak byli na sebe namačkaní, když tatínek usnul, tak se to stalo. Ty okolnosti si o to přímo říkaly. Dělali jsme to velice potichu a strašně cudně, vždyť přece vedle nás ležel Hugův tatínek,“ vzpomínala po letech Bibi v knize Aleše Fuchse Dlouhá svatební cesta.

Ráno se otec u společné snídaně dotázal, kdy bude svatba. Brzy se dočkal. V září 1938 se Hugo s Bibi vzali. V té době byla Haasova jediná manželka už těhotná. „Než jsme spolu začali chodit, bral kokain, zřejmě dost. Proto mu pak říkali, že asi nebude mít děti. Bylo veliké překvapení, že se mu to se mnou povedlo,“ vzpomínala po letech Bibi. Jediný syn Ivan se jim narodil v únoru 1939. V dubnu utíkali do Francie a posléze do Ameriky. Do Čech už se Haas vrátil jen jednou, pět let před svou smrtí, v roce 1963.

Který film s Hugo Haasem máte nejraději?
Život je pes
2,8 %
Ať žije nebožtík
10,4 %
Velbloud uchem jehly
1,8 %
Mravnost nade vše
67,9 %
Bílá nemoc
5,5 %
Andula vyhrála!
11,6 %
Celkem hlasovalo 10353 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám