Hlavní obsah
Článek

Herecká legenda Luise Rainer se už bohužel o tom, jaký bude filmový svět v roce 2015, nedozví. Hvězda, která zažila ranou etapu kinematografie, se v úctyhodném věku odebrala za svými zesnulými kolegy.

Německá rodačka zazářila v Hollywoodu 30. let, kam emigrovala kvůli svému židovskému původu. Luise Rainer uspěla už svým prvním americkým filmem Escapade z roku 1935, který odstartoval její hvězdnou kariéru. Záhy následoval trumf, když získala dva roky po sobě Oscara za filmy Velký Ziegfield a Dobrá země. Stejný úspěch po ní zapakovala už jen Katharine Hepburn na sklonku 60. let.

Po strmém úspěchu ovšem přišel stejně rychlý pád. Když si Luise Rainer zahrála v několika komerčních filmech nevalných kvalit, režiséři o ni přestali jevit zájem a po druhé světové válce už na svůj dřívější úspěch nenavázala. Přestože měla na kontě dvě nejcennější trofeje, objevila se jen v několika nevýrazných filmech, které byly jen stínem její dřívější hvězdné kariéry.

Luise Rainer se stačila dvakrát provdat. V době své největší slávy byla tři roky manželkou scenáristy Clifforda Odetse. V roce 1945 se jejím mužem stal Robert Knittel, s nímž žila až do jeho smrti v roce 1989. Ten je otcem jejího jediného potomka, dcery Francesky Knittel-Bowyer (68). Hollywoodská legenda byla vitální i ve velmi pokročilém věku a na veřejnosti se objevovala i poté, co přesáhla sto let své existence.

Reklama

Další články

Načítám