Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

První krasobruslařské vítězství si připsala v sedmi letech a pak už úspěch střídal další. Roku 1949, v 18 letech, Ája Vrzáňová (83) na mistrovství světa získala kov nejcennější. Rok nato titul obhájila, mezitím posbírala řadu medailí z mistrovství Evropy i mistrovství Československa. V roce 1950 emigrovala.

Když Vrzáňová v roce 1950 odlétala do Londýna, kam se jela připravovat na světové mistrovství, kterému dala přednost před odjezdem do Ruska (posílali ji tam dělat trenérku) a ze kterého měla vyjít po druhé po sobě jako vítězka, netušila, co se začne dít a jak dlouho - téměř čtyřicet let - se nebude moci vrátit zpět.

Na letišti se s ní tatínek, jenž jí radil, ať v zahraničí zůstane, loučil s radou, aby se soustředila na svou kariéru a slovy, že se brzy uvidí. To se ale nestalo. Maminka za ní přijela brzy po jejím druhém světovém vítězství, po němž se v Československu naplno rozjela negativní kampaň proti Alenině osobě, na tatínka čekala dlouhých 13 let. Jejich shledání, již v Americe, kam z Londýna vzápětí odjela a stala se zde hvězdou ledních revuí, ale bylo krátké, nezůstal s nimi a vrátil se zpět do Prahy.

Když jí tehdejší režim odmítl v roce 1978 udělit vízum, aby mohla přicestovat na jeho pohřeb, řekla si prý, že se do Prahy už nikdy nevrátí. Ale nikdy se nemá říkat nikdy, vrátila se a vrací se pravidelně. Naposledy před pár dny a program má nabitý. Dnes s radostí přijala pozvání producenta Františka Janečka a v doprovodu kamarádky přišla zhlédnout muzikál Fantom opery. Ocenila jej potleskem vestoje.

Reklama

Další články

Načítám