Hlavní obsah
Famous
Článek

Pořád se snažíte zhubnout a nejde vám to? Pak hoďte do koše většinu své kosmetiky a čistících přípravků. Přes 70 procent z nich totiž obsahuje ftaláty a bisfenoly, které brání organismu zhubnout. Jsou to látky narušující hormonální systém a podle studie z New Yorku nejobéznější lidé mají těchto látek v těle nejvíce. Dostávají se do organismu z plastových obalů a kosmetiky, v nichž jsou obsaženy.

Profesor Philip Landrigan z New Yorku měřil obsah ftalátů a bisfenolu - A v těle několika stovek dívek. Čím obéznější byly, tím více zmíněných chemikálií měly v těle. Ftaláty a bisfenol - A jsou součástí řady kosmetických přípravků – krémů, šamponů, make-upu, sprchových gelů, rtěnek a čistících prostředků. Kdo chce zabránit obezitě a narušení hormonální rovnováhy ve svém těle, musí používat ty přípravky, které tyto chemikálie neobsahují.

„Nejobéznější dívky měly nejvyšší hladinu ftalátů v moči,“ varuje profesor Philip Landrigan, jenž výzkum provedl v nemocnici Mount Sinai v New Yorku.

Ftaláty a bisfenol - A narušují velmi výrazně hormonální hladinu v těle člověka. „U mužů mají ftaláty a další látky schopnost působit proti testosteronu, což vede k obezitě. U žen rozruší základní hormonální rovnováhu, takže dojde ke stavu podobnému menopauze či pubertě,“ tvrdí doktorka Zoe Harcombeová, expertka na obezitu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám