Hlavní obsah
Článek

Jak Super.cz již informoval, na České televizi zavládla tvrdá cenzura. Veřejnoprávní instituce má dětský kanál Déčko, na němž běží hudební hitparáda Dé Pětka a právě v tomto pořadu se objevil tvrdě zcenzurovaný videoklip čím dál úspěšnějších hošíků z chlapecké skupiny New Element. Půvabné herečce ve videu k písni Svědomí (originál k vidění zde) tam z důvodu možného ohrožení mravnosti mládeže rozmazali poprsí v podprsence. Kauza má ale vtipné pokračování.

Čekali jsme, že se někdo na Kavčích horách zastydí, uzná, že to přehání a že za chvíli by při téhle politice fakt museli rozmazávat tři čtvrtiny obsahu programu (třeba i různá tykadla na hlavách zvířátek a maňásků by mohla evokovat leccos nedětského!), ale ne. Za svým rozhodnutím o úpravě klipu, který tamní hitparádu už dvakrát vyhrál, si televizáci stojí.

„Déčko od počátku garantuje rodičům, že je bezpečným televizním přístavem pro jejich děti. Je tedy zavázáno eliminovat ve vysílání jakýkoli nevhodný obsah. Musí proto upravovat ty části vysílání, které zahrnují i prvky, které jsou pro děti z různých hledisek nevhodné,“ uvedla mluvčí České televize Alžběta Plívová s tím, že se posuzuje, zda daný prvek je, či není zásadní pro celkové vyznění díla, v jakém typu pořadu se objevuje, zda je určující pro dané téma a tak podobně.

A protože Dé Pětku sledují i děcka od čtyř let, rozhodli se „mazalové“ poctivě rozmazávat. Sami jsme si ale ověřili, že na té stejné stanici jindy dívky v dvoudílných plavkách (to je asi nebetyčný rozdíl) nijak cenzurovány nejsou. Ani záběr na Jiřinu Bohdalovou (92) v seriálu Pan Tau nezažil zásah mravokárců. Není tohle pokrytectví? Neděláme z dětí hlupáky? Neviděly snad ženské vnější pohlavní znaky za život už mnohokrát, a pokud nejde o vyloženou vulgaritu, není zbytečné na sebe upozorňovat hloupým cenzorským zásahem?

Reklama

Další články

Načítám