Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Páni mají radši blondýnky. Zda je název slavného hollywoodského muzikálu pravdivý, či nikoliv, se už dnes stoprocentně nedozvíme. Faktem ovšem je, že plavovlasé bohyně na filmovém plátně svého času hýbaly světem. Pojďte si připomenout ty nejslavnější, bez kterých si historii zlaté éry Hollywoodu už dnes nikdo nedovede představit.

První slavnou blondýnou, kterou milovaly davy, byla Jean Harlow (†26). Ta se proslavila filmem s více než příznačným názvem. Po filmu Platinová blondýnka (1931) se v Hollywoodu Jean stala hvězdou číslo jedna a ženy i dívky se začaly podle svého vzoru houfně odbarvovat na blond. Ve stejné době v Hollywoodu zakotvila Marlene Dietrich (†90) a natočila své nejlepší filmy. Mezi nimi například Šanghajský expres (1932), Plavovlasá Venuše (1932) a Rudá Carevna (1934).

Během druhé světové války vyletěla strmě nahoru hvězda Lany Turner (†74), která zářila například ve filmech Ziegfeld Girl (1941) nebo Dr. Jekyll a pan Hyde (1941). Komediím a romantickým muzikálům v té době dominovala také okatá blondýna Betty Grable (†56), která šla doslova z filmu do filmu, a její nejčastější kostým byl koupací obleček.

Filmy Niagara (1953) a Páni mají radši blondýnky (1953) katapultovaly mezi sexbomby prvního řádu Marilyn Monroe (†36). Filmem Slaměný vdovec (1954) i svými skandály se v žebříčku zájmu dostala na první místo a stala se nekorunovanou královnou Hollywoodu. Ve stejné době vedle vyzývavé Marilyn své nejlepší filmy natáčela také budoucí monacká kněžna Grace Kelly (†52).

Na konci padesátých let vylétla hvězda Kim Novak (81), kterou si dodnes pamatujete například ze slavného Hitchcockova filmu Vertigo (1958). Ve stejné době se s lookem nápadně podobným Marilyn Monroe snažila prosadit také Jayne Mansfield (†34). V komedii Sliby! Sliby! (1963), kterou natočila rok po smrti Marilyn, se dokonce jako první americká herečka v hlavní roli objevila zcela nahá. V té době už ale prožívala obrovský nástup televize a hollywoodský studiový systém začal pomalu, ale jistě stagnovat.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám