Hlavní obsah
Článek

Před druhou světovou válkou byste populárnějšího herce hledali jen stěží. Vlastu Buriana (†71) zbožňovaly davy. Filmy, ve kterých jeho jméno v titulcích stálo vždy na prvním místě, v biografech trhaly návštěvní rekordy a ve svém divadle, kde bavil diváky v podstatě denně, měl narváno až po strop. S koncem války však Burian zažil opravdu strmý pád až na samotné dno.

K totálnímu útlumu kulturního dění došlo v protektorátu 1. září 1944, kdy Němci oficiálně zavřeli všechna do té doby fungující divadla v republice. Burian, který mimochodem už dva roky nefilmoval, najednou devět měsíců před koncem války zůstal bez práce. A brzy mělo být ještě hůř.

Hned po válce se proti Burianovi strhla obrovská štvanice. Nejen za výhody, kterých jako prominentní herec užíval za války, se stal terčem mnoha útoků. Byl vyřazen z herecké obce, vystěhován z vily, obžalován z kolaborace a skončil za mřížemi. Souzen byl celkem třikrát mimo jiné za přihlášení se k německé národnosti a za propagaci nacismu ve skeči Hvězdy nad Baltimore, kde parodoval Jana Masaryka.

Z poválečných soudních třenic vyšel s žalostným výsledkem. Odsoudili jej ke třem měsícům odnětí svobody (přesně ten čas trávil ve vazbě) a pokutě půl miliónu korun, které si ovšem neměl jak vydělat. Aniž by mu bylo cokoliv jasně prokázáno, cejch už mu zůstal. Burian měl před sebou nejhorší období života, kdy musel odejít z Prahy a živil se pracemi na stavbách a nahodilých brigádách nebo jako číšník na horské chatě.

Když si nakonec veřejně posypal hlavu popelem, mohl se vrátit před své publikum, které na něj ani po těch pár letech nezapomnělo. Byl to už ovšem stárnoucí unavený klaun s podlomeným zdravím. Na plátno se vrátil tristní rolí rozvraceče Kodýtka ve filmové agitce Slepice a kostelník (1951) a dostal angažmá v divadle.

Už to nebyl ten bohem nadaný komik plný energie. Měl problémy s očima a špatně se mu chodilo. Poslední léta vystupoval v podřadných nevytopených sálech. Při jednom takovém vystoupení se nachladil a na následky plicní embolie zemřel. Jeho žena Nina přestala vycházet z domu. Za svým mužem, kterému stála po boku v dobrých i zlých časech, odešla jen tři měsíce po něm.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám