Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

K nejoblíbenějším dětským hereckým hvězdám bezesporu patří nezapomenutelný Tomáš Holý, který bohužel po tragické autonehodě předčasně zemřel ve věku jednadvaceti let. Jeho filmy ale v srdcích diváků zůstávají dodnes.

Nejinak je tomu i o vánočních svátcích, kdy se rodinné snímky s Tomášem Holým hojně reprízují. K těm nejoblíbenějším patří filmy Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku a pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny. Hlavní roli Vaška získal Holý v konkurenci 140 dětí.

„Když jsem ho vzala před kameru, byl tak bezprostřední, něžný, a měl takový pel, že jsem najednou věděla, že nemá cenu dělat s ostatními dětmi konkurz,“ vzpomínala na Holého v pořadu Příběhy slavných Marie Poledňáková.

S Holým se výborně spolupracovalo i jeho filmové mamince Janě Preissové. „Tomáš byl chlapec strašně komunikativní, velmi inteligentní a se štábem se sžil na první dobrou, jak se říká u filmu. On byl tak sympatický, že každý ze štábu ho okamžitě začal vnímat. Rozdával plnými hrstmi humor, legraci, pořád se smál a dělal blbinky,“ ponořila se do vzpomínek Preissová.

„Přitom na place byl nesmírně soustředěný a na svůj věk profesionální. Bylo obdivuhodné, jak se ten chlapec choval,“ pěla na Holého ódy herečka.

Oldřich Lipský Tomáše obsadil do dodnes oblíbeného snímku Ať žijí duchové, kde si Holý zahrál člena dětské party Vendelína Nademlejnského.

Nezapomenutelný byl Holý i coby Vašek Straka v Gajerově trilogii Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Malý čipera bavil diváky také ve filmu Karla Kachyni Setkání v červenci. Poslední film, ve kterém si herec zahrál, byla rodinná komedie Prázdniny pro psa.

Který film s Tomášem Holým máte nejraději?
Ať žijí duchové
5,4 %
Jak vytrhnout velrybě stoličku
12 %
Jak dostat tatínka do polepšovny
69,2 %
Setkání v červenci
2,6 %
Pod jezevčí skálou
7,1 %
Prázdniny pro psa
3,7 %
Celkem hlasovalo 38768 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám