Hlavní obsah
Článek

Brýlatý mladík, kterého vidíte na fotografii, má dodnes zcela zásadní místo v historii populární hudby. Byl jednou z největších hvězd rané éry rokenrolu. Zářivá kariéra lemovaná hity, které dnes nezvedají ze židle jen babičky a maminky, ale i mnohem mladší ročníky, po osmnácti měsících opojné popularity skončila v troskách letadla.

Buddy Holly (†22) je dodnes považován za jednu z postav, které mají na svědomí příchod rokenrolu. Kdyby na hudební scéně svého času nevyšla jeho hvězda, asi by dnes hudba Beatles i Rolling Stones vypadala trochu jinak. Písně Oh Boy, Rip It Up, That'll Be The Day, Peggy Sue nesmí dodnes chybět mezi výčtem největších rokenrolových fláků.

Buddy nebyl typický hezounek, neměl sexy hlas jako Elvis, ani neměl jeho pohyby. Přesto jeho hvězda stoupala strmě vzhůru. Jeho kariéra se nečekaně zastavila 3. února 1959. Na palubě letadla s ním seděly další dvě vycházející hvězdy rokenrolu Ritchie Valens (†17) a Jiles Perry Richardson (†26) zvaný Big Bopper, kteří s ním absolvovali turné.

Osudný let za 108 dolarů tehdy objednal právě Buddy Holly. Na vině byly, jak se brzy ukázalo, nejen špatná viditelnost a sněžení, ale také nezkušenost pilota, který do té doby nikdy neletěl v noci. Letadlo spadlo jen pár kilometrů od letiště. Mrtví byli hned všichni tři pasažéři i pilot Roger Peterson (†21).

Reklama

Další články

Načítám