Hlavní obsah
Článek

Lída Baarová (†86) patřila ve třicátých letech k pražské společenské smetánce. K té patřilo i odpovídající bydlení na skvělé adrese. Poté, co Baarová prorazila u německého filmu a začala u společnosti UFA vydělávat na svou dobu hodně slušné peníze, rozhodla se svým rodičům postavit vilu jejich snů.

Ti na zakoupeném pozemku v pražské lukrativní čtvrti Hanspaulka nechali v letech 1936 - 1937 postavit přepychovou funkcionalistickou vilu architektem Ladislavem Žákem. S vilou, na kterou vydělávala filmováním v Německu, se Lída důkladně seznámila až po svém trpkém útěku z Německa v roce 1938.

„Vila byla strašně moderní. I já i táta jsme si ji sice představovali jinak, v mé nepřítomnosti se do věci vložila matka, najala architekta, a ten na vršku Hanspaulky - dům stál na nádherném pozemku, to zas zařídil táta, který měl přes magistrát styky - postavil vilu podobající se zámořské lodi,“ vzpomínala ve své knize Útěky Lída Baarová.

„Kuchyň do půlkruhu, ložnice úplně kulatá, a zakulacená musela být i okna. Dostat je bylo strašně drahé, protože se každé okno muselo dělat zvlášť. Ale dosáhla jsem alespoň toho, že architekt vyřešil celek tak, že to byly vlastně dva úplně samostatné velké byty, spojené dveřmi uprostřed,“ vzpomínala herečka.

Příliš štěstí a harmonie si rodina Babkova ve vile ale neužila. Od roku 1942 Baarová po svém zákazu v českém filmu natáčela hodně v Itálii. V roce 1945 byla obviněna z kolaborace a skončila ve vězení. Matka umírá na mrtvici. Talentovaná sestra Zorka skočila z okna rodinné vily a za pár dní umírá. Po hereččině útěku za hranice ve vile zůstal sám otec, kterému ještě před tím amputovali nohu. I on nakonec musel dům v roce 1951 opustit.

Dnes je funkcionalistická perla v rukou soukromého majitele a je po velmi nákladné rekonstrukci. Tu provedl v roce 2008 architekt Ladislav Lábus.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám