Hlavní obsah
Článek

Byli tak zoufalí z toho, jak se jim geniální hudební skladatel Petr Hapka (†70) mění vlivem Alzheimerovy choroby přímo před očima, až se rozhodli sáhnout k radikálnímu řešení. „Příbuzní Petra sháněli trávu, protože o té je známo, že její kouření zpomaluje projevy nemoci,“ tvrdí známí Hapkových nejbližších.

„Chtěli mu ulehčit a pomoci. Pokud ale vím, nakonec nic takového nesehnali, navíc ve stavu, v jakém již Péťa byl, by to nemělo ten patřičný efekt,“ dodal zdroj. Choroba je vlastně degenerativní nemoc mozku a jejím vlivem dochází postupně k demenci. Současná medicína ji nedokáže účinně potlačovat a léčit už vůbec ne. Pacienti v nejhorším stadiu mají například poruchy příjmu potravy, nepoznávají své blízké, naprosto ztratí schopnost soběstačnosti a vyžadují nepřetržitou asistenci.

Že se z duševně i fyzicky zdravého člověka během pár měsíců stal někdo úplně jiný, potvrzuje i dlouholetý soused Hapky Jiří Krampol (85).

„Naposledy jsem ho viděl před rokem. Už to nebyl on. Měl Alzheimera, tak už byl takzvaně mimo. Ale vím, že se o něj na konci života bezvadně starala dcera. Byli jsme sedmadvacet let sousedy na Okoři, to Petr mi dohodil dům, který jsem teprve nedávno prodal. Často jsme se navštěvovali nebo scházeli v místní hospůdce. Měl neuvěřitelný smysl pro humor,“ svěřil se Super.cz skleslý Krampol s tím, že na Hapku bude vzpomínat v ústraní, z osobních důvodů na pohřby totiž zásadně nechodí.

Reklama

Další články

Načítám