Hlavní obsah
Článek

Když jsme Zdeňku Žádníkovou, televizním divákům známou především z Rodinných pout, potkali poprvé s krátkými vlasy, museli jsme si chvíli zvykat. Po prvotním překvapení jsme ovšem pokývali hlavou, jak moc jí sluší. A ona si navíc velmi pochvalovala praktičnost nového účesu. Teď, když jsme ji během krátké doby potkali podruhé, už jsme ji poznali na první pohled. Bylo to v motolské nemocnici.

Její nadační fond totiž dlouhodobě, již čtvrtým rokem, usiluje o změnu podoby dětské polikliniky FN Motol. Nyní se výtvarné proměny v režii malíře Libora Škrlíka dočkalo lůžkové oddělení dětské neurochirurgie.

„Práce probíhala po etapách za velmi časté konzultace se zaměstnanci oddělení i rodičů dětí. Velký dík patří staniční sestře Ivaně Varvařovské. Sestřičky si pochvalují zejména malbu na stropě vyšetřovny, která malé pacienty na několik minut spolehlivě zaměstná a rozptýlí,“ má Žádníková radost z dobře vykonané práce.

Autor musel brát v potaz všechny možné aspekty od věkového složení pacientů až po režim oddělení. Na základě těch byla následně vytvořena koncepce, která snad zaujme děti napříč věkovými kategoriemi - oddělení nově zdobí nástěnné malby, samolepky či malby s trojrozměrnými prvky.

„Celý prostor oddělení propojuje motiv barev v podobě barevných tubiček do všech světových stran. Barvy se čerpají na motivu duhy, ze které se napouští do tubiček a ty pak po oddělení rozváží postavička typická pro tu či onu světovou stranu - jih je laděn do žluta s beduíny a na pozadí s pyramidami. Sever je modrý, řádí na něm lachtani a Eskymáci, západ jsme zvolili zelený a východ je ve znamení barvy oranžové s bojovníky sumo a japonskými motivy,“ uvedl Škrlík.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám