Hlavní obsah
Článek

Blonďatý chlapeček na fotce, kterého si právě bere do parády holič, patří k nejvýraznějším postavám novodobých českých dějin a symbolům boje za svobodu a demokracii. Tento dramatik, esejista, disident a politik byl kvůli svým protikomunistickým názorům vězněn, patřil k vůdčím postavám sametové revoluce a trpěl zejména v devadesátých letech častými zdravotními problémy. Už víte?

Jak už jste už asi poznali, na snímku je zvěčněn Václav Havel (†75). Česká republika si dnes připomíná 25. výročí pádu komunistického režimu. A právě Václav Havel, od jehož úmrtí letos v prosinci uplynou tři roky, byl jedním ze symbolů sametové revoluce a následných změn, které vedly k pádu režimu a přechodu k demokratickému politickému systému.

Havel se stal historicky posledním prezidentem Československa (1989-1992) a prvním prezidentem České republiky, který vládnul dvě volební období po sobě. O Václavu Havlovi toho bylo natočeno a řečeno opravdu hodně.

Až letos ale světlo světa spatří biografický film, který zachycuje celoživotní příběh tohoto velkého Evropana. A právě v tomto filmu se objeví unikátní fotky Václava Havla zachycující jeho pestrý život tak, jak ho doposud nikdo neznal. V dokumentárním filmu režisérky Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla se diváci seznámí s Havlovým dětstvím, rodinou, láskami, dramatickou tvorbou a v neposlední řadě i politickou činností. Dokument bude od 20. listopadu k vidění v kinech, 1. ledna ho pak na Nový rok uvede Česká televize.

Režisérka pojala film neobvyklým způsobem, jeho hlavním vypravěčem je přímo Václav Havel, na jehož život divák zpočátku nahlíží prostřednictvím neznámých záběrů a fotografií z období Havlova dětství, vojenské služby, divadelních začátků, chartistického i prezidentského období.

A právě na dětské fotky malého Václava Havla se nyní můžete podívat v naší fotogalerii. Václav Havel se už jako malý chlapec pohyboval mezi význačnými umělci a slavnými ženami. Jeho strýc Miloš byl zakladatelem Barrandova a krásné herečky u něj byly jako doma. Sama Adina Mandlová po svém návratu do vlasti v roce 1991 v jednom z posledních rozhovorů vzpomínala, jak malého Vašíka společně s jeho maminkou Boženkou koupala a houpala na klíně.

Osudové ženy měl Václav havel dvě. Jeho první žena Olga zemřela na rakovinu, dlouho ale sám nezůstal a záhy se oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou (70), která přijala jeho příjmení Havlová.

Už v době normalizace měl ale řadu milenek a u žen byl celkově velmi oblíbený. Devadesátá léta Havla zastihla řada zdravotních potíží, na které mělo výrazný vliv i jeho věznění komunistickým režimem. Roku 1996 mu byla diagnostikována rakovina plic. Po odstranění nádoru přišel o polovinu plíce a od té doby trpěl častými záněty průdušek a dýchacími problémy. Lékaři mu tehdy prorokovali jen pár měsíců života, ale Havel všechny překvapil a prožil ještě řadu velmi aktivních let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám