Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Nedávný úprk dosud věrného zaměstnance Václava V. z firmy Josefa Rychtáře (65) přivodil vdovci vážné potíže! Muž totiž byl jedinou jeho záchranou před úřady, aby mohl vykonávat živnost ostrahy majetku a osob. Teď pár dní navíc vdovec po Ivetě Bartošové podniká v rozporu se zákonem.

V něm se totiž praví, že jeho povinností je, aby do jednoho měsíce od odchodu odpovědného zástupce za firmu (musí jím být bezúhonný občan s maturitou, kterou Rychtář ani jeho věrný syn Honza nemají) oznámil nového. A to se, soudě podle veřejně dostupných údajů ze živnostenského rejstříku, nestalo.

Pár dnů tak podniká v rozporu se zákonem a může se těšit na pokutu. „V případě, když živnostník nedodrží měsíční lhůtu a neustanoví nového odpovědného zástupce, ukládáme pokuty a zahajujeme správní řízení o pozastavení živnosti. Rozhodně to neznamená, že by takovému živnostníku byla koncese zrušena. Živnost se pozastavuje maximálně na rok. Pokud ani tyto sankce nevedou k nápravě protiprávního stavu, po roce se zahajuje správní řízení o zrušení živnostenského oprávnění,“ sdělila Super.cz Dana Olivová, vedoucí živnostenského odboru v Rychtářově domovských Říčanech. „O jaký případ se vám jedná, asi tuším, ale k němu se nebudu vyjadřovat,“ dodala.

Vdovec ale může být v klidu. Správní řízení nyní bude trvat až dva měsíce, během něj si může najít někoho nového, kdo by měl maturitu a mohl by ho před zákonem zastupovat. Musí však počítat s pokutou až padesát tisíc a v případě, kdyby přeci jen nikoho nenalezl, nesmí po případném pravomocném pozastavení koncese dál podnikat, dokud protiprávní stav nezmění.

Reklama

Další články

Načítám