Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Mnoho lidí šokovalo, když se známá herečka Jitka Smutná (62) na „stará“ kolena rozhodla rozvést a začala žít se ženou. Otevřeně přiznala svou lesbickou orientaci a od té doby také do té doby nevýrazná žena rozkvetla a vypadá líp než kdy dřív. Nyní se rozhodla odtajnit, proč se vlastně národu rozhodla sdělit, jak na tom je s láskou.

„Coming-out musíte udělat kvůli sobě. Jakmile jej uděláte kvůli někomu, nemá to význam.… A je pro mě důležitá i jistá společenská odpovědnost. I to je jeden z důvodů, proč o své sexuální orientaci nemlčím. Ale primárně je nutné udělat coming-out pro sebe. Až pak jím můžete inspirovat ostatní,“ svěřila se gay magazínu Lui pošťačka Boženka ze Svateb v Benátkách.

Ta nyní hraje v nové divadelní hře Zlomatka pokryteckou matku, která nedokáže přijmout synovu homosexualitu. A schválně je v roli drsnější, aby ukázala, jak jsou netolerance a pokrytectví latentních homofobů nebezpečné.

„Já osobně jsem svou orientaci nikdy nevnímala jako problém. Pracovní prostředí, v kterém se vyskytuji, je ze své podstaty k této odlišnosti více tolerantní a respektující. Je mezi námi spousta homosexuálů, a nikdy jsem se nesetkala s tím, že by s nimi kdokoliv měl problém,“ uvedla.

Smutná přiznává, že k uvědomění si, jaká ve skutečnosti je, vedla dlouhá cesta. „Představte si to tak, že jsem dlouhou dobu žila velmi šťastný manželský a rodinný život. Opravdu šťastný. Nic jsem si nenalhávala. Prostě to tak bylo. O své pravé sexuální orientaci jsem nevěděla,“ dodala žena, která prý konečně našla samu sebe.

Související témata:
Pošťáci

Reklama

Další články

Načítám