Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Když lidé vzpomínají na v sobotu zesnulou Annu Vejvodovou alias bábu Kropáčkovou z Kameňáku, nevybavuje se jim nic jiného než ohromná legrace. A že s ní mnozí zažili situace, kdy by ji jiní nejradši zaškrtili! Režisér Zdeněk Troška, který dámu v letech pro český film objevil, třeba musel strpět, že amatérská herečka přišla na své poslední natáčení velmi společensky unavená.

Vejvodová hrála Troškovi v prvních Babovřeskách stoletou Trůdu, která na začátku filmu zemře. A i když její scéna trvá snad patnáct vteřin, pro „Kropáčkovou“ byl nadlidský úkol to zahrát.

„Přijela totiž o den dřív a večer se šla najíst do hospody. A místní dědci ji poznali, chtěli modrou vodu, a tak jí poroučeli rumy, fernety a další panáky. Do toho si ještě objednávali pivo dvanáctku, což jsem servírce vyčítal, že Andulce má místo toho dát nealko, ale řekla mi, že se bojí, aby ji nezmlátila. Už když se jí ptala, co si dá k jídlu, Andulka odsekla, že jí do toho nic není,“ vzpomíná režisér.

„Abych byl slušný chlapec, řekněme, že se lehce upravila. Prostě byla nalámaná. Ještě druhý den neměla jasnou hlavu. Říkala: ‚Já jsem to včera pomíchala, co?‘ Bylo jí špatně. Natáčení toho záběru skutečně trvalo delší dobu. Ale ona byla taková, že všechno obrátila v legraci, nemohl jsem se na ni zlobit,“ řekl Super.cz Troška. Podle našich informací záběr museli natáčet rovnou devětadvacetkrát, tak zle jí bylo!

Bába Kropáčková byla ostatně velkou milovnicí dobrého pití. I z domova důchodců si ráda odběhla na štamprli. A Zdeněk Troška má s ní ještě jednu alkoholickou příhodu. „Na dotočnou třetího Kameňáku přišla o dvě hodiny dřív a než jsem dorazil, měla už na stole pivo, víno, šampaňské, ferneta, becherovku a ruma. Tak jsem se na ni zlobil: ‚To snad nemyslíte vážně, Andulko! Opovažte se to všechno vypít!‘ Jenom mi odsekla: ‚Jdi do p****e, to je moje!‘ “ směje se při vzpomínce na svou herečku rejža. A dodává, že i když se pokročilý věk už podepsal na jejím zdraví, duši měla do poslední chvíle mladší než mnozí dvacetiletí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám