Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Pamatujete na to, s jakým gustem ohrožovala legrační babča v druhém Kameňáku mladé hochy pistolí a nutila je k milostným hrátkám? V sobotu odešla Anna Vejvodová (†88) alias bába Kropáčková na věčnost, kde už určitě všem okolo vypráví jeden košilatý vtip za druhým.

Ve filmu přechytračila celou honoraci Kameňákova se zázračným modrým elixírem mládí a touhy, i ve skutečnosti to byl ale nezmar. Každému na potkání tykala, sprosťačila a nebrala si servítky.

„Nikoho tak bezprostředního jsem předtím ani potom nepotkal. Natáčela u mě cédéčko s košilatými fóry a upřímně řečeno, víc než to, co jí někdo předepsal, mě bavilo, jak mi vyprávěla o svém životě nebo o seznámení s režisérem Zdeňkem Troškou. Taky jsem to na disk dal a mělo to největší úspěch,“ vzpomíná skladatel a majitel hudebního studia Jarek Šimek.

„Hned, jak ke mně přišla, bylo jí všude plno. A dostal jsem vyhubováno, že nemám vyžehlenou košili. Tak si vzala žehličku a udělala to za mě. A pochytil jsem od ní slova:‚Jó, děti, není to lehký!‘. Od té doby to pořád používám. Byla s ní obrovská švanda, moc rád na ni vzpomínám,“ dodal.

„Pro mě to byla a bude osobnost, nikdy nezkazila legraci. Vzpomínám na ni rád. Jezdila na mé akce a vždy si to naplno užívala,“ vybavuje si pořadatel charit David Novotný.

„Babči Kropáčkové je velká škoda. Do pátého Kameňáku jsme s ní měli velké plány,“ naznačil producent Kameňáků Pavel Pásek, jenž si v závěru druhého dílu spolu s Jiřím Pomejem zahráli stěhováky, kteří bábrlinku po prodeji jejího domku i s vyschlým modrým pramenem podvedené místní mafii stěhují do luxusní vily.

Vejvodová žila v závěru života v domově seniorů v pražských Dejvicích a kromě synů se s ní skoro nikdo nestýkal. Proto také ráda ze zařízení utíkala a přidělávala naoko přísnému personálu starosti. Pár let před smrtí se ale její zdravotní stav vlivem četných úrazů zhoršil, nakonec podlehla vleklé nemoci.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám