Hlavní obsah
Článek

Po vyhazovu z TV Nova, kde jej, kritizovaného za příliš lidové recepty, nahradili úplní amatéři, se kuchař Jiří Babica (62) nezhroutil. Naopak, zkouší nové trhy a jako první přišlo na řadu Německo, kde dlouhou dobu žil.

Pro Babicu je Německo druhým domovem. V roce 1990 se odstěhoval do Kolína nad Rýnem a stal se šéfkuchařem mediterane kuchyně restaurace Peters Berger Hof. Žil tam 15 let, seznámil se tam i s manželkou Erikou a do Česka se vrátil až se založenou rodinou, protože chtěl, aby děti vyrostly v jeho rodné zemi. U našich západních sousedů má ale stále mnoho přátel, často se tam vrací a umí samozřejmě plynně německy. Teď ho napadlo, že by se mohl vrátit na televizní obrazovce.

„Obyčejní Němci a Rakušani nejsou o moc jiní lidé než my. Stejně jako my si chtějí doma uvařit něco dobrého, najít odvahu vyzkoušet nové věci, a přitom nepodléhat stresu z nedostatku kuchařského sebevědomí a přemrštěných nákladů. Jestli jsem v tomto smyslu zafungoval na Čechy, nevidím důvod, proč bych nemohl stejně fungovat i pro ně,“ domnívá se Babica.

Souběžně s německým projektem pracuje Babicův tým na přípravě nabídky nového formátu pro český trh. Pravděpodobně půjde o projekt tandemu Babica a Jaroslav Sapík. „Jsme přesvědčení, že lidi se koukají na pořady o vaření především proto, že si chtějí sami něco uvařit. A vařit budou vždycky jen podle člověka, kterému věří. Jirka a Jaroslav přesně takoví kuchaři jsou. Každý má své specifické kvality a jako dvojice jsou perfektní tvůrci receptů, které si diváci zvládnou udělat v rozumném čase z kvalitních surovin za rozumnou cenu,“ naznačil Babicův manažer Jan Lacina směr, kterým chce vznikající dvojice jít.

Svou spolupráci si Jaroslav Sapík a Jiří Babica otestují na společné knize, kterou vydají na jaře příštího roku. „Ta kniha by vlastně mohla sloužit jako základ scénáře společného pořadu obou aktérů, který chceme nabídnout na lokální trh,“ uzavřel Lacina.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám