Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Byla první ženou Karla Högera, za komunistů střídavě žila u nás i v Rakousku a natočila bezpočet seriálů. Divákům se jistě vybaví její role ve filmu Jak napálit advokáta nebo matky Viktora Preisse v Nemocnici na kraji města. Dnes je této dámě úctyhodných 88 let. I když stáří pozměnilo její tvář, stále je podle kolegů velmi čiperná a zajímá se o všechno kolem!

Zdena Procházková dorazila na poslední rozloučení s kolegyní Ninou Jiránkovou a mnohé překvapilo, že je ještě tak aktivní. Zvesela se po obřadu dala do řeči s Libuší Švormovou i dalšími kolegy. Však si také mají co vyprávět!

Procházková nepatřila nikdy mezi první ligu, ale její role byly vždy dost výrazné. Ať už její Jurgenová v Hraběnkách, Rezková v Nemocnici, Sklenaříková v Ulici nebo babička Rollová v Gymplu s (r)učením omezeným. A zapomínat nesmíme ani na ženu z budoucnosti v Návštěvnících nebo madame Ferat z Upíra z Feratu. Zkrátka byla produktivní herečkou.

Chotí hereckého barda byla celých sedmnáct let, protože však nikdy nebyla typickou ženou v domácnosti, plně se totiž věnovala své profesi, a nedokázala svému muži vytvořit zázemí pro jeho práci, nakonec se rozvedli. Pak se provdala za rakouského občana, takže vlastně emigrovala kvůli lásce. Úřady jí později s určitými omezeními v její herecké činnosti umožnily návrat. „Užívám a vážím si každého dne,“ řekla před časem ke svému věku tato zcestovalá dáma.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám