Hlavní obsah
Článek

Již několik měsíců probíhá mrazivá zákopová válka mezi dabingovými studii a herci, kteří odmítají namlouvat zahraniční filmy a seriály za mnohem menší peníze než dosud. A že už teď byly dost směšné i u těch nejslavnějších jmen! Situace došla už tak daleko, že i diváci začínají pozorovat změny. Třeba v seriálu Kriminálka Las Vegas najednou slyší místo osvědčených hlasů úplné nováčky. Herci, kteří byli na dabingu finančně závislí, mají nyní obrovské existenční problémy. Překvapivě se je rozhodl podpořit slavný kolega!

Super.cz si popovídal s jedním z nejznámějších českých dabérů Michalem Jagelkou. Snad žádný film nebo seriál se bez něj neobejde. Nebo spíš neobešel. Od začátku kariéry jeho hlas doprovází třeba hollywoodskou hvězdu Leonarda di Capria a brzy se může stát, že místo něj ho začnou dabovat studentíci za pár korun na hodinu.

„Diváci jsou úžasní v tom, že nás drží nad vodou. Stojí za kvalitním českým dabingem. Jsem ale optimista. Ivan Trojan založil nadaci a podporuje herce, kteří jsou na tom úplně bídně a jsou bez práce. Ať za mě klidně dabuje tramvaják. Nemám proti nim nic. Ale taky neřídím tramvaj,“ upozorňuje Jagelka na to, že každý by měl dělat práci, kterou umí, a měl by být za ni neurážlivě ohodnocen.

A kdo ho nyní živí? Ivan Trojan nebo snad partner Aleš Cibulka, na křtu jehož kalendářů jsme si povídali? „Naštěstí se uživím, nedělám jen dabing. Dělám divadlo, moderuji atd.. Ale dabing je stěžejní. Teď jsem viděl, že běžel druhý nebo třetí díl další série Kriminálky Las Vegas, a já, který jsem tam daboval Grega Sanderse, jsem byl po patnácti letech přeobsazen někým, kdo má pár korun na hodinu. Takhle se to nedá dělat,“ kroutí hlavou Jagelka.

Je to podobná představa, jako kdyby před lety Louise de Funèse po mistrovské herecké práci Františka Filipovského dali namluvit nějakému neznámému mladíkovi. Doufejme, že se Herecká asociace s dabingovými studii, kterým, zdá se, nejde ani tak o kvalitu, jako o to, aby co nejvíc ušetřila, ve finále dohodne. Jinak budou totiž poškozeni nejen čeští herci, ale hlavně diváci.

Reklama

Další články

Načítám