Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Všechno, co je aspoň trošku úspěšné, se dřív nebo později stane terčem kopírování. Nejinak je tomu u rekordní kuchařky nováckého gurmánského experimentátora Ladislava Hrušky (46), jemuž coby kuchtíkovi Nova za rok udělala mezi diváky takové jméno, že jeho knižní sbírka receptů trhla snad absolutně všechny historické porevoluční rekordy v prodejnosti. Hned se toho ale chytli údajní podvodníci a vydali svou verzi, která ale s tou originální nemá nic společného. Proto případ řeší i soud.

„Víte, co je největší nechutný bizár? Když ve vašem rodném městě trhovec nabízí fejkovou (falešnou) kuchařku Ládi Hrušky bez Ládi Hrušky jeho tátovi! Fuj!“ rozčílil se na sociální síti Hruška. A skutečně: existuje titul „Vaříme ‚levně a chutně‘ podle Ládi Hrušky“, v němž mají být i názory Zdeňka Pohlreicha, dalšího slovutného kuchaře Jaroslava Sapíka nebo výživového poradce Petra Havlíčka na to, jestli vaření, které Hruška na Nově předvádí, dává smysl. U všech receptů jsou i přesné cenové kalkulace, za kolik si co lze koupit.

Jenže je tu menší problém. I kdyby nakrásně právně prošlo, že vydavatel bez souhlasu Novy vydal recepty od diváků, na něž patrně televizi zasláním do vysílání lidé poskytli autorská práva (a to je diskutabilní, zda by taková věc u soudu vydavateli prošla), ani na užití jména Ládi Hrušky nemají podnikavci povolení. Není divu, že Nova si to nenechala líbit a proti spekulantům se rozhodla rázně zakročit.

„Soud vydal předběžné opatření, ale kniha se i přesto dál prodává,“ dozvěděli jsme se na Nově z neoficiálních míst. I když původní cena knížky jsou dvě stovky, po soudním rozhodnutí se jí podle našich informací někteří knihkupci prý zbavují za polovinu.

Nejhorší je, že mnoho lidí tahle falešná publikace může uvést v omyl, že jde o tu oficiální, na kterou se diváci těší. A zde by televize měla snadno uspět se žalobou na ušlý zisk. Rozhodně by nemuselo jít o malé peníze a to ani v případě přímé žaloby od Ládi Hrušky. Uvidíme, jak nakonec celý případ dopadne a kolik lidí se nechá napálit.

Reklama

Další články

Načítám